Füzesabony és körzete

2018.10.10. 11:30

A minőségi orvosi ellátás falun sem ritkaság

Az egészségügyi alapellátás olykor szakemberhiányban szenved. Főként vidéken, a kisebb falvakban baj ez. Füzesabony­ és körzete ebből a szempontból kettősséget mutat: van, ahol helyettesítéssel, vagy már nyugdíjaskorú orvossal oldják meg a gyógyítást. Más települések viszont joggal büszkék az ellátás színvonalára.

Sike Sándor

Mezőszemere polgármestere, Bukta Mária a Heol kérdésre azt mondta, hogy a háziorvosi ellátás a faluban, ha helyettesítéssel is, de megoldott. Közös a praxis Egerfarmossal, ­illetve dr. Lakatos László praktizál még Mezőtárkányban is.

– Ő most három napon, hétfőn, kedden és pénteken rendel, mindaddig, amíg be nem fejeződik a háziorvosi rendelő felújítása. Amikor visszamehetnek a helyükre, négynaposra bővül ismét a rendelés. A felújítás határideje egyébként október vége – mondta a faluvezető.

Megtudtuk, hogy az önkormányzat megvásárolta a volt takarékszövetkezet épületét és az átmeneti időre ott rendezték be a rendelőt, ahol ideiglenes működési engedély alapján tevékenykedik az orvos és a védőnő is. Sürgős esetben azonban akár Farmoson, akár Tárkányban rendel a házi­orvos, mehetnek oda a szemerei betegek.

– A napokban is jött egy asszony, megcsípte a darázs, pont nem volt orvos, Farmoson látták el – mondott példát Bukta Mária.

A gyógyszerekhez az egyik füzesabonyi patika által működtetett gyógyszerkiadón keresztül juthatnak hozzá a betegek. Heti két alkalommal, kedden és csütörtökön van mód helyben kiváltani az orvosságokat. Sürgős esetben a városba kell bemenni, illetve Szihalmon is található patika.

A feldebrői háziorvosi ellátást egy ma már hetvenéves doktorral biztosítják, aki szerződéssel végzi a munkáját – tudtuk meg a falu polgármesterétől, Gecse Mihálytól. Dr. Doktor Ferenc hosszú ideje háziorvosa a falunak, s minden hétköznapon 8 órától 11-ig fogadja a betegeket. Általános vélekedés szerint azonban, ha ő visszalép a praxisából, nem lesz egyszerű a pótlása.

Poroszlón a két háziorvosi parxis egyikét dr. Árvai Judit fél évszázada viszi (Fotó: Márkus Attila)

Igen jó helyzetben van az egészségügyi ellátás tekintetében Kompolt – derült ki a település polgármesterének szavaiból. Balázs Zoltán úgy fogalmazott, hogy szerencsére az egészségügyi ellátással jól állnak. Nagyon fontosnak tartják azt, hogy a vidéki ember is kapjon minőségi orvosi ellátást. Ezen sokat dolgoznak.

– Lehet, hogy szerencsénk is van, mert nagyon jó a háziorvosunk, dr. Nagy Zoltán, aki azon túl, hogy gyógyítóként már több évtizede itt dolgozik Kompolton, mindig képviselő-testületi tag – jelenleg alpolgármester is –, tehát az itt élők elismerik szakmailag és emberileg is őt. Közéletisége azért fontos, mert jobban rálát az itt élő emberekre és orvosként is, testületi tagként is ismeri a falubeli családokat és így hatékonyabban tud segíteni – mondta a polgármester.

A faluvezető szerint egy nagyon fejlett orvosi rendelőjük, illetve egy nagyon szép, száz négyzetméteres szolgálati lakásuk is van, amit biztosítanak a doktornak. Hogy teljesebb legyen az ellátás, annak ellenére, hogy a kétezer fő körüli lélekszámú településekre nem jellemző, nekik van saját gyerekorvosuk is. Tehát vegyes rendszerben folyik az ellátás.

– Fontosnak tartjuk, hogy annak a sok gyereknek – hiszen nagy az iskolánk, komoly az óvodánk is – legyen egy saját orvosa, aki kimondottan velük foglalkozik, iskolaorvosként is működik. Erőnkből telik az is, hogy még saját fogorvosunk is legyen. Őket igyekszünk eszközökkel, rendelővel támogatni. Mindannyiuknak fejlett, jó állapotú rendelője van – tette hozzá Balázs Zoltán.

Kisvárosban is lehet jó az ellátás

A kisváros Füzesabony egészségügyi ellátására nem ­lehet panasz. Nagy Csaba, a ­város polgármestere szerint nagy figyelmet­ fordít az önkormányzat erre a területre, és folyamatosan fejlesztik is az ellátást. – Jelenleg van egészségügyi központunk, egynapos sebészettel, belgyógyászati központtal, számos szakrendeléssel. Nem kell tehát Egerbe eljárni az orvosi ellátás miatt a füzesabonyi embereknek. Bizonyos szakterületeken, mint például a bőrgyógyász, orvoshiánnyal küszködünk – mondta a városvezető. Tájékoztatása szerint Abonyban négy háziorvosi körzet és két fogorvos is működik. Természetesen patika is van, ­illetve mentési pont már harmadik éve. Ez azt jelenti, hogy mentőállomás ugyan nincs, de hétköznap itt van reggel nyolctól este nyolc óráig a mentőautó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában