heves megye

2018.10.27. 07:00

KGFB: ha gépkocsija van, érdemes kalkulálni: díjemelkedésre számítanak a szakértők

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) kampányban a szakértők 10-15 százalékos díjemelkedésre számítanak országszerte.

Hliva Éva

Kárfelmérés balesetet követően. A biztosítási ajánlatok biztosítónként nagyon eltérőek Fotó: Shutterstock

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást Magyarországon törvény szabályozza és minden arra kötelezett járműnek rendelkeznie kell vele, ám a biztosítási ajánlatok biztosítónként nagyon eltérőek – kezdi a biztosításokkal foglalkozó gyöngyösi cég tulajdonosa. Szabó Gábor tapasztalata szerint évről évre emelkednek a díjak és idén is 10–15 százalékos drágulással lehet kalkulálni.

– Hogy mindenki a számára legkedvezőbb feltételek mellett tudjon szerződni, időben kell szétnézni, mert a biztosító társaságok ma már nem egységesen október végén hirdetnek új kgfb-tarifákat, ezért érdemes az évforduló előtt tájékozódni a feltételekről és a változásokról – magyarázza a szakember, majd folytatja –, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás után ma 30 százalékos baleseti adót kell fizetni. Jövőre ez megszűnik, helyette biztosítási adót vezetnek be. Tehát az év végi váltók lesznek az elsők, akiknek ezt már beépítik az éves díjukba.

Gasparovics Gábor nemrégiben vásárolt egy használt gépkocsit. Azt mondja, az autókereskedésben intézték számára az autó biztosítását.

– Bár korábban tájékozódtam ez ügyben, mert már évek óta nem volt a nevemen személyautó, így tudtam, elölről kell kezdeni a bónusz malusz rendszert, ezért tartottam is attól, hogy drága lesz. Jelenleg havi lebontásban 3 ezer forint körül fizetek kgfb-t, de opciónként negyedévente csekken történő törlesztést választottam, mert ez a feltétel még kedvezőbb volt a biztosítómnál – árulja el.

A napokban kötötte át a biztosítását Rebenku Roland is, mert az idei évre meghatározott 40 ezer forintos kötelezője jövőre 56 ezer forintra emelkedett volna.

Kárfelmérés balesetet követően. A biztosítási ajánlatok biztosítónként nagyon eltérőek Fotó: Shutterstock

– Nagyon soknak tűnt a fizetendő összeg úgy, hogy nem okoztam sem kárt, sem balesetet, ezért felkerestem egy alkuszt, akivel közösen választottuk ki a lehető legkedvezőbb ajánlatot. Így következő évre 44 ezer forintba kerül majd a kgfb – ecseteli.

A biztosítóváltás lehetősége minden évben egy alkalommal aktuális, méghozzá a biztosítási évforduló közeledtével és különböző kedvezményekkel csábítják a szerződést váltókat – hívja fel a figyelmet a szakember. Közismert ugyanis, hogy hazánkban 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépkocsi megvásárlásának a napja számít évfordulónak. Míg korábban minden autós csak január elsejével válthatott biztosítót, azóta csupán azoknál a járműveknél kell ezt a napot figyelni, amelyek 2010 óta nem cseréltek gazdát.

A baleseti adó és biztosítási adó

A 30 százalékos baleseti adót magának a biztosítottnak kell fizetnie. Ezért szerepel a kgfb-díjértesítőkön is külön sorban a baleseti adó. A biztosítási adónál viszont az adó alanya maga a biztosító. Az évek óta fizetett casco, életbiztosítás, vagy a lakásbiztosítás után fizetendő biztosítási adót nem tüntetik fel a számlákon. Ezt tehát a biztosító fizeti, ám ezt a társaságok szinte biztos, hogy egy az egyben áthárítják az ügyfeleikre – magyarázza a biztosítási szakember és hozzáteszi: mert amikor ezt bevezették, éppen annyival emelkedtek meg a biztosítási díjak, amennyi adót a biztosítóknak fizetniük kellett. Ez várható a kgfb esetében is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában