hatvan

2018.10.23. 15:10

Hit, remény, szeretet: Hatvanban így emlékeztek 1956-ra

Hatvanban kedden délelőtt a Hősök Emlékművénél – a volt Mártírok terén – gyűltek össze a megemlékezők.

T. O.

Hatvanban a Hősök Emlékművénél emlékeztek az 1956-os eseményekre Fotó: Albert Péter

Horváth Richárd polgármester a hit, a remény és a szeretet ereje köré építette mondanivalóját. Mint fogalmazott: hit az összefogás erejében, remény egy élhetőbb jövő megteremtésében, szeretet a nemzet és a szabadság iránt.

– E három szó ereje 1956-ban megrengette egy addig megdönthetetlennek hitt rendszer, a kommunista diktatúra alapjait. Visszaadta az elnyomásban élők reményét, a magyar nemzet szabad jövőbe vetett hitét.

A városvezető szerint 1956 októberéhez talán az 1848-as forradalom áll a legközelebb, ám amíg március 15-ét a legsötétebb kommunista elnyomás idején is ünnepelhette az ország – ha nem is piros betűs dátumként –, addig 1956 forradalmáról több mint harminc évig szólni sem volt szabad.

– Egy emberöltőn át nem beszélhettünk róla, hogy 1956 november 4-én a szovjet csapatok megszállták Magyarországot, és véres leszámolás kezdődött – jelentette ki Horváth Richárd, aki azzal zárta gondolatait, hogy mai szabadságunk 1956 forradalmának eszmei örökségéből és áldozatainak porából született újra. Ezért kell ezt méltóképpen megőrizni, s ha kell, újra és újra megvédeni, gondolattal, szóval és cselekedettel egyaránt.

Hatvanban a Hősök Emlékművénél emlékeztek az 1956-os eseményekre Fotó: Albert Péter

A megemlékezés végén az Egri SzC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai színvonalas összeállítással idézték fel a forradalmi eseményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában