Természetjárás

2018.10.01. 20:00

Ismerje meg Heves megye legromantikusabb tavait!

Megyénk számos kikapcsolódásra, túrázásra alkalmas természeti kinccsel rendelkezik. Természetjáró sorozatunk következő részében bemutatjuk a megye négy legszebb tavát, ahová minden évszakban érdemes ellátogatni.

Heol

Ostorosi-tó

 

Az Ostorosi-víztározó egy mesterséges tó a Heves megyei Ostoroson, a Bükk-hegység déli lábánál. A 30 hektáron elterülő tavat az Ostoros-patak felduzzasztott vize táplálja és egyúttal ugyanezen patak szállítja el. A tó mellett számos kirándulásra alkalmas helyet találhatunk, ilyen a kelet felé a tó északi részénél fekvő Aranybika-tető 250 méter magas tömbje, míg tőle délebbre a tó keleti partján fekvő Közép-hegy 250 méteres magasságú dombja. A tótól csodás panoráma nyílik az Eged-hegy impozáns lankáira.

A víztározó a horgászok körében igen közkedvelt. A tóban több telepített halfaj is megtalálható, mint például az európai harcsa, keszeg, kárász, busa, ponty, amur, csuka és süllő.

Felsőtárkányi-tó

Az Egertől mindössze tíz kilométerre található Felsőtárkány szívében fekvő festői szépségű tó számos kikapcsolódási és kirándulási lehetőséget biztosít a természetjárók örömére.

A tóvá duzzasztott Szikla-forrásból jött létre a csodálatos látványt nyújtó erdei tó, mely számos horgászverseny helyszíne, ezenkívül május 1-jén és augusztus 20-án gazdag programokat szerveznek a partjára. A Szikla-forrás Felsőtárkány északi végénél, a kő-közi szurdok bejáratát keretező mészkősziklafal tövében bukkan a felszínre. A karsztforrásban tulajdonképpen a Délnyugati-Bükkben futó Lök-völgy búvópatakja jut ismét felszínre. A tó környéke szépen parkosított, kedvelt kirándulóhely. Három tanösvény csomópontja található itt, a parton szabadtéri színpad található. A tó közeléből indul a felsőtárkányi erdei kisvasút.

Apci-tengerszem

A Széles-kő bányató, másnéven Apci tengerszem egy régi andezitbánya helyén keletkezett, három-négy méteres sziklafalakkal körülvett természeti kincs. A bányató a Somlyó és a Nagy Hársas hegyek közti nyeregben helyezkedik el. 1870-es évektől kőbánya volt ezen a területen. Jó minőségű andezit követ bányásztak, amit útépítésre használtak fel.

Egy robbantás alakalmával a környező források közül az egyik elöntötte a bányát, és azóta a magas falakkal körülvett tó a környék egyik legkeresettebb pihenő helye. 2000-ben a Széles-kőt és környékét tájvédelmi körzetnek nyilvánították.

Lak-völgyi tó

Az erdőkkel körbeölelt tó Bélapátfalva mellett, a Bélkő sziklás hegyoldala alatt található, Eger vonzáskörzetében. Valamikor a cementgyárhoz tartozott Gyári-tó néven.

Környéke kedvelt kirándulóhely, partján számos kijelölt tűzrakóhely, sátorozási lehetőség biztosítja a kikapcsolódást. A tő melletti erdeőkben lehetőség van hegyikerékpározásra, túrázásra és vadászatra is.

A hatalmas rétek és dombok a sportolás, a napfürdőzés szerelmeseit is kielégítik. Néhány percnyi sétával elérhető a Lóczi-forrás kristálytiszta vize.

A tó szintén kiválóan alkalmas horgászásra, a napijegyek egy kisvendéglőben válthatók. Az idelátogatók nem csak nyáron de télen is számos lehetőség közül választhatnak, a tó befagyott jege a korcsolyázók egyik kedvenc célpontja.

Fotók: Wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában