demjén

2018.10.07. 17:36

Mindent kínáltak, ami csak káposztás

Kemencében sült a jó rétes, több mint húsz kiló lisztből gyúrták a tésztát.

P. A.

Csak töltött káposztából mintegy négyszáz adaggal készültek Képgaléria: Heol.hu Fotó: Márkus Attila

Demjén Ragyogó idő, zenés, táncos színpadi programok és ínycsiklandó falatok – röviden így lehetne összefoglalni a múlt hét végén rendezett Káposztás Étkek Napját. Persze jöttek érdeklődők is szép számmal, Török Ferenc főszervező, a Demjéni Turisztikai, Természetvédelmi és Borbarát Egyesület elnöke elmondta, csak töltött káposztából legalább négyszáz adaggal készültek.

– Évről évre egyre több látogatót vonz ez a rendezvény, nem is volt kérdés, hogy megrendezzük-e – szögezte le, hozzátéve, bizonyos dolgokhoz ragaszkodnak, például, hogy a káposztás rétest kemencében süssék, s frissen, melegen adják a vendégek kezébe.

E finomságról Takács Gábor cukrász elárulta: a tészta állagát nem könnyű beállítani, puha tollpárnaszerűre kell dagasztani, majd fél órás pihentetés után kihúzni.

Csak töltött káposztából mintegy négyszáz adaggal készültek Fotó: Márkus Attila

– A töltelék nem szabad, hogy túl száraz legyen, mert akkor ropog, de ha nagyon szaftos, eláztatja a tésztát. A cukrot zsíron karamellizáljuk, kell némi só, sőt én borsot is teszek bele, szerintem hiányozna a káposztának is, ha nincs benne – tette hozzá mosolyogva.

 

Címkék#Demjén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában