Recsk és térsége

2018.11.09. 14:00

Az orvoshiány az ügyeletet is nehezíti a Heves megyei településeken

Közel egy éve új ­szolgáltató működteti Recsken a hét települést­ szolgáló ­központi orvosi ügyeletet. A napokban több településen is értékelték a tapasztalatokat. Van, ahol nem fogadták el a cég beszámolóját, van, ahol elégedettebbek a lakók.

Barta Katalin

A Recski Központi Orvosi Ügyelet új működtetője egy év után ad számot munkájáról Fotó: Korsós Viktor

Nagyjából egy éve a Pannon Paramedic Kft. működteti a központi háziorvosi ügyeletet a térségben. A tavalyi és az idei tapasztalatokat több településen is a napokban értékelték, értékelik. A hét településen – Sirok, Parád, Parádsasvár, Recsk, Bodony, Mátraderecske és Mátraballa – közel tizenkétezer ember ellátásáért felelős cég munkatársai nincsenek könnyű helyzetben, ám a betegek is sokszor érzik magukat kiszolgáltatott helyzetben.

Recsken rendkívüli testületi ülésen tűzték napirendre az ügyelet működését. Nagy Sándor, a község polgármestere azt mondja, erre azért volt szükség, mert a helyiek nem elégedettek a szolgáltatással. A betegek arra panaszkodtak, hogy nem látták el őket helyben megfelelően, helyette Egerbe, a megyei kórház sürgősségi osztályára irányították őket. Recsken a képviselőtestület végül nem fogadta el a társaság éves beszámolóját.

Parádon a napokban tárgyalták az ügyelet egyéves tevékenységéről szóló tájékoztatást. Mudriczki József polgármestertől megtudtuk, a községben az elmúlt egy év alatt három hivatalos lakossági panasz érkezett a hivatalba az ügyelet munkájával kapcsolatban. Itt az a tapasztalat, hogy a kezdeti nehézségek után rugalmasabbá vált az ellátás.

A Recski Központi Orvosi Ügyelet új működtetője egy év után ad számot munkájáról Fotó: Korsós Viktor

Forgó Gábor, Mátraderecske polgármestere érdeklődésünkre elmondta, ők egyelőre nem tárgyalnak az ügyelet működéséről, mivel lakossági panasz nem merült fel az elmúlt évben a tevékenységükkel kapcsolatban.

Sirokban jövő februárban tűzik napirendre a témát. Itt is az a helyzet, hogy kezdetben több panasz merült fel, hiszen korábban a saját háziorvosuk látta el maradéktalanul az ügyeleti teendőket. Összességében azonban elmondható, hogy mára javult a szolgáltatás színvonala, az emberek megértették, hogy a hazai egészségügy jelenlegi feszült helyzetében alkalmazkodniuk kell a helyzethez.

Dr. Zsúdel Tamás, a társaság ügyvezetője részletes beszámolót készített egyéves működésükről, amelyben a hazai egészségügy helyzetéről is referált. Összegzésében hangsúlyozza, hogy az ideálisnál jelenleg körülbelül háromezer orvossal van kevesebb a rendszerben, azaz tíz megyei kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből. Gyors megoldás pedig nem is várható.

A recski ügyeleten egyébként az elmúlt egy év alatt összesen 2492 beteget láttak el az ügyeleti rendszerben, köztük nyolcvan százalékban felnőtteket, húsz százalékban gyermekeket. Az ellátás többnyire az ügyeleti rendelőben, tizenhárom százalékban pedig a beteg lakóhelyén történt. A sürgős esetekben – 12 százalék – magasabb szintű ellátásra továbbküldték a betegeket. A beutalt esetek csaknem hatvan százalékában az Országos Mentőszolgálat végezte a beteg szállítását. Összesen 75 halottvizsgálatot végeztek. A beszámolóban áll az is, hogy az elmúlt időszakban írásos panaszbejelentés sem betegek, sem hivatalos szervek részéről nem érkezett, elmarasztalás a szolgáltatást nem érte.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján leginkább a telefonos tanácsadások miatt érkeztek panaszok. A fenti okok miatt e gyakorlatukat felülvizsgálják, megreformálják azt.

Amitől nem csak a térségben kell félni

Dr. Zsúdel Tamás néhány riasztó, ám valóságos tényt is felvázolt tájékoztatójában. ­Például azt, hogy 2020-ra egymillió egészségügyi dolgozó hiányzik majd Európából. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tanulmánya szerint 2025-re nem lesz annyi háziorvos az országban, hogy a lakosságot megfelelően ellássa: 4,65 millió embernek nem lesz megfelelő alapellátása. Négy év múlva a jelenlegi háziorvosok kétharmada nyugdíjaskorú lesz. Négyezer fő nyugdíjba vonulásával kell számolni, úgy, hogy évente csak 60–80 hallgató választja ezt a szakmát. Kritikus a hazai alapellátás helyzete. Jelenleg 317 körzetben nincs állandó háziorvos, ezek közül 65 házi gyermekorvosi körzet. A helyzet minden döntéshozói próbálkozás ellenére továbbra is romlik, tehát érdemes a betegségek megelőzésére fektetni a hangsúlyt.

 

Címkék#orvoshiány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában