heves megye

2018.11.07. 19:30

Orvoshiány: Hevesben többnyire helyettesítéssel oldják meg a problémát

Hamarosan beköszönt az influenzaszezon­, bőven lesz munkájuk a megyei háziorvosoknak. Csakhogy sajnos akadnak olyan települések, amelyeket háziorvoshiány sújt. Utánanéztünk, hol, hogyan kezelik ezt a problémát.

Süli Kinga

A betöltetlen praxisokban általában helyettes orvosok rendelnek Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

A betöltetlen háziorvosi körzetek kialakulásának két fő okot szoktak tulajdonítani a szakemberek. Az egyik az orvoshiány, a másik pedig, hogy sok háziorvos nem szívesen vállal állást a falvakban, ha egyszer a jól felszerelt városi rendelőkben is fogadhat betegeket, s utóbbi esetben valószínűleg még ingáznia sem kell. Megyénkben jelenleg huszonkét betöltetlen háziorvosi körzetet tartanak nyilván, ebből tizenhat vegyes, négy felnőtt-, kettő pedig gyermekorvosi körzet. Emellett tizenöt fogorvosi körzet is betöltetlen.

– Több mint egy éve nincs állandó háziorvos a településen, állandó helyettesítéssel oldjuk meg a problémát. Korábban Kerecsenddel tartoztunk egy körzetbe, az ottani háziorvos járt át hetente kétszer, de miután nyugdíjba ment a doktor, inkább külön körzetté váltunk. Bár állandó háziorvost azóta nem találtunk, állandó helyettesítő orvosunk van, aki minden hétköznap jár a településre, ezért nekünk most jobban megfelel a jelenlegi állapot – mondta el Fodor Géza demjéni polgármester.

Pétervásárán jelenleg egy gyermek- és egy felnőttháziorvosi, valamint egy fogorvosi körzet betöltetlen. A városban ezen felül még egy fogorvosi és háziorvosi praxis van, ezek állandó orvossal rendelkeznek. A betöltetlen felnőttkörzet problémája hamarosan megoldódik, néhány hónapon belül betöltik a praxist. A fogorvosi és gyermekorvosi körzetbe azonban nagyon várják az új szakembereket.

A betöltetlen praxisokban általában helyettes orvosok rendelnek Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

– Mindkét betöltetlen praxisunkban helyettesítés van jelenleg, de természetesen szívesen látnánk állandó doktorokat. Az összes rendelőnk igényes, felújított, a szolgálati autók is újak. A fogorvosi rendelőnkben akár magánrendelést is ki lehetne alakítani, a körülményeinkre tehát nem lehet panasz – fejtette ki Eged István polgármester. Hozzátette, leginkább az állandó gyermekorvos hiánya okoz gondot, mivel helyettesítés csak hetente háromszor elérhető, de összességében jól működik a településen az egészségügyi alapellátás.

Összefogással enyhítik a gondot

A kistelepüléseken gyakori, hogy két községben egy háziorvos, illetve fogorvos rendel, ilyenkor a doktorok általában ingáznak a két helység között, de legalább van biztos, állandó doktoruk. Egerben a jövőbeli szakemberhiányra is megoldást nyújthat az idén alakult praxisközösség, amely lényege, hogy a házi­orvosi, gyermekorvosi praxisok kiegészülnek dietetikussal, gyógytornásszal, mentálhigiénés szakemberrel, nővérekkel és védőnővel is. Egerben négy háziorvosi, valamint egy gyermekorvosi ­praxis fogott össze, 8600 felnőttet és 460 gyermeket érint az együttműködés. A projekt keretében elsősorban azokat szólítják meg, akik ritkán mennek el háziorvosukhoz, ők különféle szűréseken vehetnek részt.

Ilyenkor könnyebben fény derül a még fel nem fedezett betegségekre, így előbb el lehet kezdeni azok kezelését, és gyorsabb gyógyulás is remélhető. Mindez hosszú távon jelentősen tehermentesítheti az egészségügyi ellátó rendszert, és mérsékelheti a doktorok leterheltségét.

 

Címkék#orvoshiány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában