Otthon melege

2018.11.27. 14:00

Vége a fagyoskodásnak: újra begyújthatott a kétgyerekes kerecsendi család

A család frissen felújított otthonában az első fűtéskor derült ki, hogy a kémény használhatatlan. A napokban végre befűthettek, s meleg otthonban ébredhettek.

Barta Katalin

Forrás: Berán Dániel HMH

Fotó: Berán Dániel HMH

Most már bizonyos, nem marad fűtés nélkül a téli időszakban a Kállai család, ugyanis az elmúlt hetekben a Heves Megyei Hírlap és néhány jó szándékú adakozó segítségével sikerült új kéményt építtetniük, amit tegnap ellenőriztek és nyilvánítottak hivatalosan biztonságossá a katasztrófavédelem szakemberei. A családban két kiskorú gyermeket nevelnek, akik hetek óta arra várnak, hogy végre meleg otthonba térjenek haza iskolából.

Fotó: Berán Dániel

Az átadás-átvételkor mi is ott voltunk, és tanúi voltunk annak az örömnek, amikor végre fellobbant a tűz a kályhában, és perceken belül meleget árasztott. Portálunk kérésére megjelent a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője, valamint az Agria Camino Kft. képviselői, akik első cikkünk megjelenése után százezer forinttal támogatták a család új kéményének megépítését.

Minden segítségért hálásak

A találkozón Kállai László megköszönt minden segítséget, amely megoldást hozott a család számára. Elmondta, hosszú és reménytelennek tűnő időszakon vannak túl. Az első tűzeset után a kicsiknek sokszor voltak rémálmaik. Bár október eleje óta nem fűthettek be egyszer sem, a gyerekek időnként arra riadtak fel, hogy kigyulladt a ház. Elmondta, hogy mostantól a környezetében mindenkit figyelmeztet a veszélyre, igyekszik elmagyarázni a maga példáján okulva, hogy miért életfontosságú a kéményeink karbantartása, illetve, hogy tegye meg mindenki időben a szükséges lépéseket, hogy a családjaikat biztonságban tudják.

A különleges találkozó arra is alkalmat adott, hogy a meghívottak elmondják tapasztalataikat, a családunk biztonságot jelentő legfontosabb információkat a fűtési szezonról, s a halogatott kéményvizsgálatok következményeiről.

Kállaiék otthonában két hónap elteltével lehetett befűteni Fotó: Berán Dániel

Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szemléltetésként magával hozott egy jókora darab, megkövesedett kátránykupacot is, hogy érzékeltesse, mi minden rakódik le akár egyetlen fűtési szezonban a kéményeinkben, ha mindenféle kacattal – ronggyal, műanyaggal, rossz minőségű, vizes fával vagy tüzelővel – próbálunk fűteni otthonainkban. Ha a karbantartást, szakszerű kéményseprést elmulasztjuk – ami egyébként a lakosság számára immár ingyenesen megrendelhető szolgáltatás, évente egy alkalommal – közvetlenül veszélyeztetjük családunk biztonságát.

Minden ilyen kárt meg lehetne előzni, ha bizalommal fordulnánk a szolgáltatóhoz. A statisztikák szerint jelenleg minden ötödik lakástüzet az ellenőrizetlen kémények okozzák. A törvények szigorodtak, tehát mindenki számára megszívlelendő, jó tanács, hogy a kémények állapotát lehetőleg a fűtési szezon előtt ellenőriztessük. Ehhez elég egy telefonos egyeztetés a szolgáltatóval. A szakember a helyszínen nemcsak a kémények rendeltetésszerű használatát ellenőrzi, hanem számos tanácsot is ad arra nézve, hogy fűthetünk optimálisan, illetve mikor és hova érdemes felszereltetni megbízható füst-, illetve szén-monoxid-jelző berendezést.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a helyszínen utalt arra, hogy a lakosság biztonságáért felelős szolgáltatók között állandó, folyamatos párbeszédre van szükség, hogy a lehető leggyorsabban és a leghatékonyabban tudjanak segítséget nyújtani a lakosságnak.

Bár számos fórumon igyekeznek felhívni a figyelmet a megelőzésre, a helyes és biztonságos fűtés szabályaira, ma is gond, hogy a hazai kéményállomány jelentős része felújításra, korszerűsítésre szorul. Mivel százezres tételekről beszélünk egy-egy háztartáson, vagy társasházon belül, érdemes elgondolkodni azon a törvényalkotóknak, hogy az Otthon melege programot kiterjesszék a kémények felújítására is. Szó esett arról is, hogy hiába a jól megépített, biztonságos kémény, ha olyan anyagokkal fűtünk, amelyek fűtőértéke elenyésző, ám mind a környezetet, mind a családunk biztonságát súlyosan veszélyeztetjük ezek eltüzelésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában