talált tárgyak

2018.12.20. 11:21

Sok a talált kulcscsomó, de bicikli is keresi gazdáját Egerben

Sokan tudják, sokan pedig nem, hogy a „Talált tárgyak osztálya” valóban létezik és működik.

Heol

Forrás: Shutterstock

Egerben, a Polgármesteri Hivatal Dobó tér 2. szám alatti épületében (Városháza), az első emeleten, a 23-as szobában bárki érdeklődhet, ha elvesztett egy számára fontos tárgyat – tájékoztatta a Heolt közleményében Zentai László önkormányzati médiareferens, akitől megtudtuk: ott különösen sok a kulcscsomó és a mobiltelefon, de a segítő szándékú egriek leadtak például komplett hátizsákokat, bőröndöket, sőt: van gazdátlan kerékpár, motor is.

Megtudtuk: a tavaszi-nyári időszakban megsokasodik az elvesztett és becsületes megtalálók által leadott kisebb-nagyobb tárgyak száma, hiszen számos rendezvény helyszíne a belváros. Nagyon fontos figyelni a magunkkal vitt táskákra, tárcákra, slusszkulcsokra, ám ha észrevesszük, hogy valamit elhagytunk, tanácsos egy próbát tenni: valós esély van ugyanis arra, hogy újra találkozhatunk vele a hivatal által működtetett „Talált tárgyak osztályán”. Ha pedig mi vagyunk a megtalálók, fontos, hogy tudjuk: hol és hogyan segíthetünk leginkább az ismeretlen tulajdonosnak.

A „keretek” és a fontos tudnivalók

A „Talált tárgyak osztályát” Eger jegyzője a Polgári Törvénykönyvről szóló-, a Közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló-, valamint a bírósági végrehajtásról szóló törvény alapján, ezek rendelkezéseinek megfelelően működteti. Ezek a jogszabályok pontosan rendelkeznek a talált tárgyak átvételének, tárolásának, értékesítésének és megsemmisítésének rendjéről.

A személyesen leadott, talált tárgyakat a hivatal Jogi Irodájának kijelölt munkatársa veszi át, ő gondoskodik azok tárolásáról. (A talált tárgyakat azonosítóval kell ellátni, mely tartalmazza az azonosításához szükséges iktatószámot és a találás időpontját is.)

„Kollégánk jegyzőkönyvet vesz fel a személyes beszolgáltatásról, amely tartalmazza a megtalálás helyét, idejét és annak

körülményeit. A megtaláló nyilatkozik arról, hogy igényt tart-e az általa meglelt dolog tulajdonjogára. Munkatársunk haladéktalanul értesíti a tulajdonost/a tárgyat elvesztő személyt, amennyiben annak kiléte egyértelműen megállapítható.” – emeli ki a médiareferens.

Egyéb esetek

Az olyan talált tárgyat, mely esetében az átvételére jogosult személy nem állapítható meg, a beszolgáltatástól számított három hónapon át megőrzi a hivatal. Ha ez idő alatt a jogosult jelentkezik, megkapja a talált dolgot, ellenkező esetben (ha a talált tárgy a személyi tulajdon szokásos tárgyai körébe tartozik) a talált dolgot a megtalálónak adja ki a hivatal, amennyiben az jelezte, hogy igényt tart rá. Ha sem a tulajdonos, sem a találó nem jelentkezik a beszolgáltatott dologért a megőrzési idő (három hónap)

után sem, akkor az ügyintéző a talált dolog árveréséről a találást követő egy év elteltével gondoskodik, vagy selejtezi azt a megfelelő hivatali utasítás szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában