Eger

2018.12.04. 17:00

Teljes pompájában fogadja hamarosan a látogatókat az egri minaret

Jövőre lesz ismét látogatható a felújított egri minaret. A török kori emlék mintegy háromszázmillió forintból szépült meg, az épületet ünnepélyesen kedden adták át.

Süli Kinga

Városvezetők, török vendégek és számos érdeklődő is tiszteletét tette az ünnepi eseményen, ahol elhangzott, a minaret már negyven éve nem volt felújítva, most a magyar állam támogatásának köszönhetően szépült meg.

A műemléképület felújítása komoly kihívás volt a szakembereknek Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Egernek több török kori emléke is van, a város igyekszik jó gazdája lenni ezeknek az értékeknek. A minaret felújítása komoly feladat volt, de a szakemberek kiváló munkát végeztek, ami mindannyiunknak örömére szolgál – fogalmazott az átadón Habis László. A városvezető kiemelte, bízik abban, hogy Eger műemléki értékeit, szellemi hagyományait a jövőben is méltóképpen tudja majd a megyeszékhely ápolni.

A városvezető után dr. Juhász Roland, vagyonfelügyeletért felelős helyettes államtitkár szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, a kormányzat célja a múlt emlékeinek méltó megőrzése, hogy nemcsak a jelen, hanem a jövő generáció számára is megismerhetővé tegyék ezeket. Aláhúzta, a minaret felújítása példaértékű, a háromszázmillió forintos rekonstrukció a város turisztikai vonzerejére is jótékony hatással lesz.

Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszteri biztos beszédében kiemelte, szép és megható, hogy míg egykoron a törökök és a magyarok egymás ellen harcoltak, ma már egyetértésben, egymást tisztelve hajtanak fejet a múlt előtt. Aláhúzta. Törökország hazánk meghatározó stratégiai partnere, stabilitása egész Európa érdeke.

Sok volt a feladat

A minaretet több mint egy éve zárták le a látogatók előtt, mert a talapzata meggyengült, a tornyot alkotó tufakövek szétmállottak, a borítókövek mintázata megkopott. A felújítás során a szakemberek a torony ideiglenes megtámasztása után régészeti feltárást végeztek, és megerősítették az alapozást is. Kicserélték, rekonstruálták a burkolóköveket, felújították a csúcsdíszt és az erkélyt is. A padlószint a korábbinál feljebb kerül, az eredeti szinttel megegyezően, és vízszigetelést is kapott az épület. A város a minaretet körbevevő tér felújításáról gondoskodott.

Hozzátette, eközben fejlődik a gazdaság is, iparterületet fejlesztenek, munkahelyeket teremtenek. A megyeszékhelyen épül a Nemzeti Úszó- és Vízilabda Központ, a várban pedig történelmi léptékű fejlesztés várható.

Tovább fejlesztenek

Nyitrai Zsolt a várost érintő egyéb fejlesztésekről is szólt. Mint mondta, még szebbé, még jobbá szeretnék tenni Egert, ezért kötik össze a fővárossal. Reményeik szerint így még több turista látogat majd a megyeszékhelyre, és a vállalkozók számára is vonzóbb lesz a város. Az elkövetkező években emberek millióinak szeretnék megmutatni Eger szépségét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában