földrengés

2019.01.31. 09:42

94 évvel ezelőtt mozdult meg a föld Egerben

1925-ben január utolsó napján földrengés volt Heves megyében.

Wikipédia/HEOL

A Pesti Napló beszámolója az egri földrengésről

Az 1925-ös egri földrengés 1925. január 31-én következett be Egerben, helyi idő szerint 08:05-kor. Az 5-ös erősségű rengés következtében senki sem vesztette életét, senki sem sérült meg, ugyanakkor több mint 200 lakóház súlyosan megrongálódott – olvasható a Wikipédián.

A Pesti Napló beszámolója az egri földrengésről

Ostoroson 100 családot kellett kilakoltatni, mert életveszélyessé vált az ingatlan, amelyben éltek. Novajon 10 ház komolyabban, több ház kisebb mértékben megrongálódott, több kémény ledőlt. A földrengést több előrengés előzte meg, melyek 1922. augusztus 12-én és 21-én és 1923. február 9-én következtek be. A rengések erejét Eger, Ostoros és Demjén, Kistálya, Novaj településeken is érezni lehetett. A beszámolók szerint morajlás, ablaküvegek zörgése, vízszintes irányú szitáló mozgás és zuhanás szerű hangokat lehetett hallani.

Az 1925-ös egri földrengés izoszeiztáinak térképe

Ostoroson több ház szerkezete is megsérült a rengések következtében. A helyi templom mellékhajójának mennyezete beszakadt. A település 406 épületéből mindösszesen 8 maradt ép. A temetőben a sírkövek eltörtek és kelet felé estek, és több sír is elmozdult az óramutató járásának megfelelő irányban. A rengés által okozott károkat 7 milliárd koronára becsülték Ostoroson, míg Egerben 16 milliárd koronás kár keletkezett.

Az Egri Népújság beszámolója:

2013-ban is megmozdult a föld szűkebb hazánkban, ahol a Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű földrengést észleltek.

Személyi sérülésről nem érkezett bejelentés. Anyagi kár Tenk településen keletkezett, a jelzés szerint homlokzati vakolat vált le egy épületről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában