Influenzajárvány

2019.01.24. 11:30

Egyre többen náthásak, s itt van a járvány is

Már elérte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma megyénkben. Arra voltunk kíváncsiak­, mikor indokolt antibiotikumot­ szedni.

Barta Katalin/Molnár Helga

Forrás: shutterstock

Az influenza elérte megyénkben a járványküszöböt, több gyógyintézetben látogatási tilalmat vezettek be. A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közlése szerint 1320 ember fordult tünetekkel orvoshoz a múlt héten. A szakemberek az oltás mielőbbi beadatását javasolják. Dr. Kristofori György háziorvos elmondta, az antibiotikum csak a bakteriális fertőzés esetén hatásos.

Becslések szerint 1320 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten. A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint a betegek aránya járványküszöbérték fölötti, de mérsékelt influenzaaktivitást mutat. Megbetegedéseket mindhárom járási hivatal népegészségügyi osztályához jelentettek. A 3. héten orvoshoz fordult betegek 50,4 százaléka a 14 éven aluli korcsoportból került ki. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

A megyében a 3. héten a százezer lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 432,1 százezrelék, ami járvány­küszöbérték (150 százezrelék) fölötti, mérsékelt influenza­aktivitást mutat.

Egyre több a náthával küszködő beteg az orvosi rendelőkben, az influenzaszerű megbetegedések aránya is növekszik. A szakemberek az oltás mielőbbi beadatását javasolják, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson. Az emberi szervezet immunizálásához az injekciót követően legalább 10–14 napra van szükség. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint megyénk területén január utolsó és február első heteiben kezd el az influenza járványosan terjedni, ebből következően a védettség kialakulásához még elég idő áll rendelkezésre.

A Heol által megkérdezett iskolákban, óvodákban, bölcsődékben nem jelentős a hiányzások száma.

Az elhúzódó fertőzéses betegségeknél rendre felmerül a kérdés, hogyan lehet hatékonyan csökkenteni a kellemetlen tüneteket, illetve mikor indokolt antibiotikumot szedni a panaszainkra.

Kérdéseinkre dr. Kristofori György siroki háziorvos válaszolt. Elmondta, hogy megfázás nem létezik, a nátha vírusos fertőzés. Torokkaparással kezdődik, száraz, majd hurutos köhögéssel folytatódik, fejfájás és 38 fok körüli láz lehet a kísérője. A régiek hajdanán jól tudták, hogy a gyors és hatékony gyó­gyuláshoz pihenésre, ágynyugalomra, sok folyadékra van szükség, s akkor egy hét alatt szűnnek a panaszok. Ma azonban bekapnak néhány vitamint, megisznak egy nátha elleni italport és ugyanúgy dolgoznak tovább, mintha mi sem történt volna. Ez az oka az elhúzódó tüneteknek, amelyek, ha egy hét, tíz nap után nem enyhülnek, s az orrváladék sárgás-zöldesre vált, akkor bizony fel kell keresni a háziorvost, aki felírhatja az antibiotikumos kezelést.

Évről évre visszatérő téma a feleslegesen szedett antibiotikumok kérdése. Sokszor a beteg a mielőbbi gyógyulás reményében azonnal szedné a gyógyszert, akár feleslegesen is. Más esetekben viszont, amikor valóban szükség lenne rá, éppen a beteg tiltakozik hevesen az antibiotikum szedése ellen, és nem veszi be a felírt gyógyszert.

Gyakran kérdezik, hogy mi alapján lehet eldönteni, valóban szükség van-e antibiotikumra torokfájás esetén? Dr. Kristofori György hangsúlyozta: hiába gondolják sokan, hogy ha az első tünetek megjelenésekor azonnal szedni kezdik az antibiotikumkészítményeket, akkor a tüneteik hamarabb elmúlnak. A torokfájást okozhatják baktériumok, de az esetek legnagyobb részében vírusok állnak a háttérben. Annak eldöntését, hogy esetünkben mi okozza a tüneteket, bízzuk a kezelőorvosra! Az antibiotikum csak a bakteriális fertőzés esetén hatásos.

Látogatási tilalom több kórházban

Mivel az illetékességi területén az influenzaszerű megbetegedések száma ezen a héten már átlépte a járványküszöböt, a hatvani Albert ­Schweitzer Kórház-Rendelőintézet saját hatáskörben eljárva látogatási tilalmat rendelt el mától, azaz szerdától egészen vissza­vonásig minden fekvőbeteget ellátó osztályon. A tilalom ideje alatt a kórház főépületének aulájába – a látogatási időhöz igazodva – recepciót helyeznek ki, ahol a hozzátartozók számára lehetőséget biztosítanak a betegeknek hozott csomagok átnyújtására, azokat pedig az egészségügyi intézmény dolgozói személyesen adják át az érintetteknek. A tilalom feloldásáról információs csatornáikon tájékoztatják a lakosságot. A Mátrai Gyógyintézet főigazgatója január 21-től, ­hétfőtől rendelt el a kórház minden osztályán látogatási tilalmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában