gazdátlanul

2019.01.11. 07:00

Idén is több tucat kutya keresi gazdáját szerte Heves megyében

Megyénk gyepmestertelepei és menhelyei telt házzal indították az új esztendőt. A szilveszteri tűzijátékok és petárdák zajától menekülő kutyusok többsége visszakerült a gazdákhoz, ám szűkebb hazánkban is több tucat kedvenc napok óta keresi a hazavezető utat, ám a kemény mínuszok miatt egyre kisebb az esély, hogy valaha is hazatérnek.

Hliva Éva

Gondot jelent, hogy a megtalált ebek csaknem 60 százalékának nincs csipje Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Országos adatok szerint több mint félezer szilveszterkor megszökött kutya és macska keresi gazdáját, vagy fordítva, de az állatok fele soha nem jut már haza. Megyénkben is elszomorító a helyzet. Gyöngyös térségében a gyepmesteri telep jelenleg 120 százalékos túlterheltséggel dolgozik. Az idén már több mint tíz kutyát fogtak be és mentettek meg a fagyhaláltól.

– Egy egész almot is találtunk, ők már itt melegednek – mutatja Bozsik András, aki a mátraaljai város gyepmesteri telepét vezeti és három munkatársával együtt segít a környék elkóborolt állatainak megmentésében. Azt ecseteli, hogy idén már hét éve, hogy kötelező a kutyáknál a csip annak érdekében, hogy regisztrálva legyen az állat, mégis a megtalált ebek csaknem 60 százalékának nincs csipje.

– A másik, sokszor előforduló probléma, hogy csip van, de nincs regisztrálva, ez pont olyan, mintha nem is lenne – magyarázza, miközben egy tacskóhoz vezet.

– Ő is épp ilyen és pont szilveszterkor került hozzánk, valószínű a petárdáktól ijedt meg. Hiába hirdetjük a közösségi oldalunkon, nem jelentkeztek még érte. Egyébként a környék jól vizsgázott – teszi hozzá –, idén alig néhány volt a szilveszterkor elkóborolt állatok száma és szinte az összes visszakerült a gazdikhoz.

A helyiségben több kölyökkutya is ugatva igyekszik kivívni az ember figyelmét. Amikor arról érdeklődöm, miért lehet ennyi kölyök az utcán, András azt magyarázza, hogy sokan még mindig a tenyésztőktől vásárolt állatokban bíznak, pedig sok esetben egyáltalán nem engedelmesebbek, mint az innen örökbe adott kutyák, sőt!

– Nem minden esetben, de a tendencia sajnos azt mutatja, hogy több tenyésztő a minél nagyobb nyereség érdekében kihasználja az anyaállatokat és a folyamatos szaporulat miatt a kölykök is gyengébbek lesznek. Az idegrendszerük, az egészségük is egyre silányabb lesz, így duplán rosszul jár mindenki, mert ezek a kutyák a végén itt kötnek ki, mert nem bírnak velük a gazdák. Másrészt az is probléma, hogy korán elválasztják a kölyköket az anyától, így a kicsik nem szocializálódnak megfelelően.

Ezt Botka Tímea, az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület önkéntese is megerősíti. Hozzáteszi, hogy talán a településeken helyben kellene valamilyen módon szankcionálni ezt, meg azt is, hogy a gazdák felelősebben tartsanak állatokat.

Gondot jelent, hogy a megtalált ebek csaknem 60 százalékának nincs csipje Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Minden szilveszterkor van elkóborolt kutya és a legnagyobb probléma, hogy a befogott állatok nagy része csip nélküli, épp ezért nincs meg a veszettség elleni oltása, a féregtelenítés is hiányzik. Ezek az állatok nincsenek megfelelően ellátva! – emeli fel a hangját.

– Az állattartási törvény is kimondja, hogy a tulajdonosoknak úgy kell tartaniuk az állatokat, hogy azok mások nyugalmát és biztonságát ne veszélyeztessék. A sokkos állapotban sokszor az úttesten menekülő állatok mégis veszélyforrássá válnak. Idén is több tucat kutya keresi a gazdáját, akik csak a mi látókörünkben vannak, és ezek 80 százaléka sajnos nem is lesz meg, annyira hideg van – hívja fel a figyelmet a szomorú adatra.

Kovács Lászlóné, a hatvani gyepmester is azt mondja, a város menhelye jelenleg is telt házzal működik. Neki szilveszterkor viszonylag szerencséje volt, három kutyushoz hívták, abból kettő hazakerült, egy pedig a menhelyen vár még a gazdára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában