turisztikai centrum

2019.01.26. 15:30

Indul a régóta várt strandfejlesztés Hevesen

Közel két és fél milliárd forintból újul meg a 2006-ban bezárt strandfürdő és környezete. Egyebek mellett rendezvénytermet és kültéri medencéket alakítanak ki, valamint szálláshelyek jönnek létre.

Szabó Katalin

Sveiczer Sándor polgármester mutatta be a két és fél milliárd forintos projektet

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

Hamarosan megkezdődik a Hevesi turisztikai és vizes rekreációs sportközpont kialakítása címet viselő komplex program végrehajtása, amelyet több támogatási forrás összehangolásával valósítanak meg.

– A napokban megkapta a város a beruházás elindításához szükséges hiányzó forrást, egy egyedi kormányzati döntés révén – jelentette be kedden sajtótájékoztatón Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Sveiczer Sándor polgármester. Ismertették: az öt elemből álló projektbe tartozik a Viczán-tó rehabilitációja, a Szepessy–Spitzer-kastély felújítása. Lesz ökoturisztikai beruházás, a fedett uszoda, kültéri medencék és családi apartmanok kialakítása, valamint a strand és a szálláshelyek fejlesztése.

Sveiczer Sándor polgármester mutatta be a két és fél milliárd forintos projektet
Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

Közölték: mintegy 530 millió forintból újul meg a Viczán-tó, ahol lehet majd horgászni, csónakázni, valamint tanösvényt is kialakítanak. A Szepessy–Spitzer-kastélyt és parkot egymilliárdból állítják helyre, a munkálatok tavasszal kezdődnek. Itt egy 300 négyzetméteres rendezvényterem, valamint tíz családi apartman is létrejön, ahol 40–50 vendéget tudnak elszállásolni. A Járási Tanuszoda Programban 325 millió forintból két fedett medence épül, a kültéri medencék és azok kiszolgálóhelységeire 350 millió forintot biztosít a kormány. Továbbá, az ökoturisztikai fejlesztés során, 230 millió forintból szálláshelyeket hoznak létre. A komplexumot várhatóan 2020 nyarán adják majd át.

A strandfürdő a hatvanas években nyitott meg, 2006-ig működött. A 12 hektáros terület most összesen két és fél milliárd forintból újul meg, s bővül ki.

Szabó Zsolt kiemelte, az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg a városban és a környező településeken, de amelyre a legtöbben várnak a térségben, az a hevesi strand újjáélesztése, környezetének megújítása, rendbetétele és a szálláshelyek kialakítása.

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a térség fejlődéséhez, a város járásközponti szerepének, s turisztikai vonzerejének erősítéséhez.

Sveiczer Sándor városvezető kijelentette, az öt projektelem közül az utolsó láb, a medencék építéséhez szükséges 350 millió forint hiányzott a beruházás elindításához. Az erről szóló támogatói döntés január közepén jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mintegy 13 éve áll zárva

A ’60-as évek elején kutató­fúrások közben 793 méter mélyen találtak egy 47 Celsius-fokos vizet adó termálforrást, amire alapozva fürdőt is létesítettek a városban. Fénykorában népszerű volt a strand, 1980-ban közel hetvenezren keresték fel. A vendégek főként helyiek voltak, de sok külföldi turistát is csábított a strand.

– A város és a térség életében fontos, életminőséget meghatározó szolgáltatás hiánya a város és a térség mindennapjait, jövőképét befolyásoló tényező – fogalmazott Sveiczer Sándor, hozzátéve: a 2014-ben megválasztott új képviselő-testület prioritásként kezeli a fürdőterület átfogó rehabilitációját, a strand újjáépítését, új közszolgáltatási funkciókkal bővítve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában