Topotéka

2019.01.21. 14:00

Korabeli és jelenkori egri fotókat, videókat is böngészhetünk

Korabeli és jelenkori egri fotókat, valamint egyéb dokumentumok is böngészhetünk a napokban indult www.eger.topoteka.hu weboldalon. A honlap fő célja a magánkézben őrzött személyes dokumentumok megőrzése, valamint ezek hozzáférhetővé tétele a nagyközönség számára. Utánajártunk, miért különleges ez a kezdeményezés.

Süli Kinga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A Topotéka elnevezésű gyűjteményt már tizenegy országban használják, az Európai Unió Kreatív Európa című programjának keretében indult el. A tizenegy ország mintegy kétszáz közösségének dokumentumai érhetők el ezen a felületen, immár Egerhez kötődő anyagokat is böngészhetünk.

– A topotékák elsődleges célja a közgyűjtemények társadalmiasítása, hogy aktív kapcsolat alakuljon ki a nagyközönség és a közgyűjtemények, jelen esetben a megyei levéltár között. A közönség aktívan tudja alakítani a tartalmat, mivel elsődlegesen magánszemélyektől várunk dokumentumokat, amiket digitalizálunk, majd feltöltünk a honlapra. Ezek lehetnek jelenkori anyagok is, a lényeg, hogy az adott közösség számára valamilyen szempontból jelentősek legyenek. Fotókat, képeslapokat, videókat, de akár hangfelvételeket is szívesen fogadunk – részletezte Varga Zsolt.

Berecz Mátyás végzi az egriek által felajánlott dokumentumok feldolgozását Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A Heves Megyei Levéltár igazgatóhelyettese hozzátette, mindez attól más, mint az egyéb, például a közösségi oldalakon létrehozott, korabeli dokumentumokat gyűjtő közösségek csoportjai, hogy a feltöltött dokumentumok szerzői jogi kérdéseit minden esetben tisztázzák. Ezen felül minden egyes feltöltött anyaghoz részletes leíró dokumentum is kapcsolódik, amiből megtudhatjuk, hogy például egy kép mikor és hol készült, kit ábrázol, tehát komoly előkészítő- és kutatómunka előzi meg az anyagok feltöltését.

Az egri topotéka adminisztrátora Berecz Mátyás, ő gondoskodik a beérkező dokumentumokról, azok megfelelő kezeléséről. A szakember kiemelte, a hozzájuk érkező felajánlások digitalizált másolatai kerülnek fel a topotékára, a feltöltött anyagoknak eredetije visszakerül a tulajdonoshoz. A honlapon egyelőre csak nézegetni lehet majd a feltöltött dokumentumokat, letölteni nem, de a hosszú távú cél az lenne, hogy a felajánlók engedélyezzék azok szabad felhasználását.

Kiemelte, a honlap nagy segítség lesz a kutatóknak, valamint az eredeti dokumentumok tulajdonosai is támogatást kaphatnak magánanyagaik feldolgozásához, rendszerezéséhez és őrzéséhez is. Aláhúzta, a megyeszékhely topotékájában megtalálható dokumentumok gyarapításához folyamatosan várják az egriek felajánlásait a levéltár, illetve az egri topotéka honlapján megtalálható elérhetőségek valamelyikén.

Számos városban van már topotéka

Magyarországon mindeddig Berettyóújfalu, Bodajk, Budapesten belül Budafok, Józsefváros és Városliget, Solymár, Veszprém, Székesfehérvár és a Műegyetem, valamint a napokban Eger indította el a saját topotékáját. A projektet hazánkban Budapest Főváros Levéltára koordinálja, de partnerintézményként részt vesz benne a Magyar Nemzeti Levéltár is.

Topotékát 2018. november 30-ig lehetett díjmentesen indítani, de a kezdeményezéshez bármely közösség, város csatlakozhat háromszáz eurós éves fenntartási költségért cserébe. A topotékákról a legnagyobb videómegosztón már találhatók videók, valamint az egyes váro­sok topotékái be szoktak mutatkozni különféle rendezvényeken is, például a Kutatók, valamint a Múzeumok Éjszakáján, vagy a Múzeumok Majálisán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában