Petőfibányai garázssor

2019.01.06. 11:30

Petőfibányai garázssor: száznál többen még nem vásárolták meg a területet

A tulajdonosok kétötöde megvásárolta a garázsuk alatti önkormányzati területet, de száznál is többen egyelőre nem hajlanak a rendezésre.

Tari Ottó

A garázsok tulajdonjogának rendezése hamarosan mindenki érdeke lesz

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Egész garázs­sorok helyzetét rendezték a településen – számoltunk be a hírről pár hónapja, s információnkat nemrég az önkormányzat vezetése adatokkal is alátámasztotta.

Mint fogalmaztak: sok garázstulajdonos belátta, a tisztázatlan jogviszonyok számukra a legelőnytelenebbek. Ennélfogva az elmúlt időszakig 87 járműtárolóval rendelkező helybéli jelezte, megvenné a garázsa alatti területet, azaz legalizálná a mai ellentmondásos helyzetet. Ám 125-nek a tulajdonosa továbbra sem hajlik a rendezésre. Utóbbiak közül is többen érdeklődtek a lehetőségekről, majd megmagyarázták, hogy miért nem veszik meg a területet.

Kétezer forint négyzetmétere

A képviselő-testület továbbra is lehetővé teszi a garázs alatti ingatlan megvásárlását, s a még önkormányzati tulajdonú területek vételárát egységesen kétezer forint/négyzetméterben határozta meg. Vagyis mindenkinek annyit kell fizetnie, amekkora kocsitárolóval rendelkezik. Mivel a méreteket mindenki másképpen értelmezte, így minden garázst az adásvétel előtt pontosan le kell mérni. Erről a jegyzővel kell egyeztetni.

Nem mellékes körülmény az sem, hogy ha csupán egy tulajdonos szeretné az adásvételt, akkor neki egyedül kell megfizetnie az ügyvédi költséget, viszont, ha jóval több tulajdonos van egy-egy garázssorban, az egyénre bontott költség kisebb lesz. Mivel előbb-utóbb mindenkinek rendeznie kell a helyzetet, most jóval olcsóbban meg lehet ezt oldani. Ha az adott garázssorban mindenki most venné meg a földterületet, akkor a lehető legolcsóbban juthat hozzá.

A garázsok tulajdonjogának rendezése hamarosan mindenki érdeke lesz
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Örökölhető és értékesíthető is

– A rendezéshez szükséges szakértők, jogászok, földmérők, kormányhivatali ügyintézők bevonásával az önkormányzat vezetése arra törekedett, hogy az ingatlanvásárlóknak a lehető legolcsóbban tudja értékesíteni a garázsok alatti területet. Minden körülményt mérlegelve sikerült kialakítani azt az álláspontot, amely szerint a legolcsóbb és eredményre vezető megoldás az, ha először megtörténik a garázs alatti terület eladása – közölte Juhászné Barkóczy Éva polgármester, hozzátéve: egy-egy garázstulajdonos számára a joghelyzet tisztázása átlagosan ötvenezer forintba kerülhet. Ezért cserébe az önkormányzati földterület, amely a járműtároló alatt van, átkerül a garázzsal rendelkezők tulajdonába. Így a helyzet jogilag is rendezetté válik, a garázs örökölhető és jogszerűen értékesíthető lesz, birtokvédelem is kérhető rá.

Továbbra is mód van részletfizetésre, ám ez esetben mindaddig nem kerül ténylegesen a tulajdoni lapra a nevük – csak széljegyzetre –, ameddig ki nem fizették a teljes összeget.

Nem garantálják, hogy olcsóbb lesz

Egyelőre senki sem köteles megvenni a területet, de előbb-utóbb mindenkinek az érdeke az lesz, hogy ténylegesen a tulajdonába kerüljön a garázs – közölte a polgármester. Ugyanis az ingatlanárak és az egyéb költségek emelkednek, s azt sem garantálhatják, hogy az ősszel felálló új képviselő-testület nem vet ki az önkormányzati területet használókra közterület-használati díjat, amit egyébként most is megtehetne, de ettől eltekintettek.

A szocializmusból örökölt probléma

A településen több száz garázs alatt lévő földterületet használnak úgy a „tulajdonosok”, hogy az nem az övék. A jogviszonyt rendezni kell, mert ennek híján hivatalosan sem eladni, sem pedig örökölni nem lehet a tulajdont. A probléma gyökerei a szocializmus időszakába nyúlnak vissza: az akkor még állami tulajdonú lakásokban élők garázsokat kezdtek építeni különféle helyeken. Főként belterületen, de külterületi besorolású részeken is. Később a lakók megvásárolták bérleményeiket, ám a garázsok ­alatti területet nem. Ezt követően, ha valaki eladta a lakóingatlanát, nem hivatalosan a garázs is „járt” hozzá, de utóbbiról csak mellékesen egyeztek meg, s a vételár zsebből zsebbe, nem dokumentáltan cserélt gazdát. Így a garázsok túlnyomó többsége alatti földterület a mai napig önkormányzati tulajdon.

 

Címkék#garázssor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában