DÉL-HEVES

2019.01.05. 15:30

Sürgősségi ügyelet: változás, fejlesztés és biztató kezdet

A tavalyi év decemberétől új rendszer működik a hevesi járás sürgősségi ügyeleti ellátásában, s további fejlesztések várhatók. A cél, hogy a lakosság maximálisan elégedett legyen.

Szabó Katalin

Már egy hónapja működik az új ügyeleti rendszer. Az eddigi tapasztalatok reménykeltők Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az önkormányzat feladata Hevesen és a kistérség településein, hogy foglalkozzon a sürgősségi ­orvosi ellátás helyzetével. A feladatot eddig az egri székhelyű Agria Ügyelet Kft. látta el, még az előző kistérségi tanács döntése alapján. A szerződés decemberi lejártát követően azonban új szervezet vette át a sürgősségi ügyeleti ellátást a dél-hevesi járásban.

Hosszas előkészítő munka után a járás 17 települése, egyhangú határozattal létrehozta a Kistérségi Ügyeleti­ Nonprofit Kft.-t, amely de­cember elejétől kezdte meg tevékenységét – tájékoztatta a Hírlapot Sveiczer Sándor, Heves polgármestere.

– Folyamatosan figyelünk a lakossági jelzésekre, s abban az esetben, ha valós problémát észlelünk, igyekszünk azt megoldani, enyhíteni. Az új rendszerrel a megfelelő körülmények megteremtése volt a fő célunk a hevesiek és a járás minden lakója számára – emelte ki a Heol kérdésére a városvezető.

Már egy hónapja működik az új ügyeleti rendszer. Az eddigi tapasztalatok reménykeltők Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Elmondta, a térségben élő lakosság ellátásának javítása érdekében folyamatos fejlesztést terveznek: egyebek között új eszközöket – defibrillátort, EKG-készüléket –, valamint új ügyeleti gépjárművet szereznek be. A továbbiakban pedig önkormányzati és pályázati forrás igénybevételével szeretnének egyéb fejlesztéseket végrehajtani.

Sveiczer Sándor polgármester, a Dél-Hevesi Kistérségi Társulás elnöke emlékeztetett, november 30-án járt le az Agria Ügyelet Kft.-vel a központi ügyeleti ellátásra kötött feladatellátási szerződés. A városvezető korábban elmondta, a társulás települései már ezt megelőzően döntést hoztak arról, hogy a központi orvosi ügyeletet a jövőben saját cégen keresztül látják el. A társulás elnöke javaslatot tett az ügyvezető, a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottsági tagok személyére vonatkozóan, míg a társulási tagok döntéséhez szükséges cégbejegyzésre és tárgyalásra alkalmas anyag elkészítését a társulás munkaszervezete végezte. Ennek megfelelően elkészült a Dél-­Hevesi Kistérségi Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. alapító okirata, felügyelőbizottsági ügyrendje, s a cégbejegyzéshez szükséges iratok.

Kis István, boconádi polgármester és a Dél-Hevesi Kistérségi Társulás alelnöke elmondta, pozitívak a visszajelzések az elmúlt egy hónapot illetően. Hangsúlyozta, az új rendszer teljesen más szemléletű.

– A betegek arról számoltak be, hogy türelmesen, alaposan vizsgálják meg őket, továbbá zökkenőmentesen zajlik az ügyeleti ellátás – fogalmazott az alelnök.

Hozzátette, magasabb az orvosok, asszisztensek óradíja is, pontosan azért, hogy jó színvonalon lássák el a feladatot. Céljuk, hogy ez huzamosabb ideig működjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában