felmérés

2019.01.21. 07:00

Újra nőnek a várólisták az idősotthonokban Heves megyében

Egy tavaly decemberi felmérés szerint egy év alatt négyezer emberrel többen, 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára, például az idősek otthonába való bejutásra. Megyénkben sem túl rózsás a helyzet. Adatokkal a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) szolgált.

Barta Katalin

Egerben a Petőfi úti idősek otthonába is évek óta sokan szeretnének bekerülni Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Drasztikusan nőttek a várólisták a megye idősotthonaiban. Az idős emberekről a családtagok az utolsó pillanatig saját maguk szeretnének gondoskodni, ám ezt nem mindenki tudja megtenni.

Tény, hogy évek óta telt házzal működnek megyénk idősotthonai. Pár évvel ezelőtt a térítési díjak drasztikus emelkedésével a legtöbb helyen alaposan lerövidültek a várólisták, mostanra azonban ez a tendencia megfordult. Az intézményvezetők tapasztalatai szerint az idős hozzátartozókat csak abban az esetben próbálják idősotthonban elhelyezni, ha már végképp nem tudják magukat ellátni, s 24 órás felügyeletre szorulnak.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségéhez tartozó hat szociális intézményben (Bélapátfalva, Füzesabony, Csány, Eger, Parád) jelenleg 661 idős várakozik ellátási helyre. Ez mindenképpen jelentős emelkedésnek számít ahhoz képest, hogy négy évvel ezelőtt arról számoltunk be lapunkban, hogy néhány helyen jó eséllyel pár héten belül helyet kaptak az igénylők.

Az intézményi térítési díjak eltérőek, ám mindenütt jóval meghaladják a havi százezer forintot. A fenntartók a vonatkozó jogszabálynak megfelelően a szolgáltatási önköltség figyelembevételével minden évben április 1-ig állapítják meg az esedékes díjakat.

Pétervásárán a város által fenntartott idősek otthonában négy éve minimális volt a várakozók száma, mára azonban 14-en szerepelnek a listán. Sokan sürgősséggel szeretnének bejutni a biztonságot jelentő falak közé, ám őket helyhiány miatt szintén nem tudják fogadni. Itt harminchárom idős emberről, három külön épületben gondoskodnak, s nagy szükség lenne bővítésre. Épp ezért négy éve már pályázott az önkormányzat az épületek összevonására, új helyek kialakítására, ám forráshiány miatt elutasították beadványukat, azóta pedig nem jelent meg pályázható pénz erre a célra – tudtuk meg Szabóné Szűcs Szilvia intézményvezetőtől. Érdeklődésünkre elmondta, jelenleg 117 ezer forint a havi térítési díj, amelynek mértékéről mindig az éves költségvetés tárgyalásakor határoznak.

Az otthonban élők átlagnyugdíja 80–100 ezer forint körül alakul, ezért sokan csökkentett díjat fizetnek. Akinek egyenes ági hozzátartozója van, annak törvényi kötelessége pótolni a nyugdíj és a térítési díj közötti különbözetet.

A Parádfürdői Idősek ­Otthona változatlanul a megye egyik legkorszerűbb intézménye, ahol 150 idős emberről gondoskodnak. Itt is magas a várakozók száma.

Egerben a Petőfi úti idősek otthonába is évek óta sokan szeretnének bekerülni Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egerben, a Petőfi úti otthonban 84 lakóról gondoskodnak. Itt is évek óta telt ház van. Ide mindig sokan szeretnének bekerülni, négy évvel ezelőtt 85-en szerepeltek a várakozók listáján.

Egerben a Berva-völgyi idősek otthonába is sok idős személy szeretne bekerülni. Évről évre nő az olyan egyedülálló, idős emberek aránya, akik nem, vagy csak korlátozottan tudnak magukról gondoskodni, az aktív családtagok pedig nem tudják megoldani a 24 órás felügyeletet. Itt ötven személyről gondoskodnak, s legalább ennyien várnak a bejutásra.

A kórházakban maximum százötven napig ápolják az időseket

A Markhot Ferenc kórház kommunikációs munkatársától, Szegedi Erzsébettől megtudtuk, a krónikus ­belgyógyászati típusú osztályokon külön engedéllyel maximum 150 napig ápolják a betegeket a szakmai protokollok szerint. A kórház szociális ügyekkel foglalkozó munkatársai veszik föl a kapcsolatot azokkal a betegekkel, akik segítségre szorulnak ügyeik intézésében. Ilyenek például a nyugdíjjal, segélyekkel, rokkantsággal, házi betegápolással kapcsolatos ügyintézés. Szükség esetén a háziorvossal, az illetékes önkormányzatokkal fölveszik a kapcsolatot. Egyedülálló idős ember esetében arról is gondoskodnak, hogy például befűtsenek az otthonában, hogy meleg lakásba érkezzen a kórházból. A szociális otthoni elhelyezésben is segítenek a kórházi szociális munkatársak.

Több idős szorul gondozásra

Egész Európára jellemző az elöregedés. Egy biztosító prognózisa szerint 2060-ra legalább 152 millió uniós állampolgár lesz 65 feletti, akik közül várhatóan 50 millióan szorulnak majd hosszú távú gondozásra. A férfiak születéskor várható élettartama 85, míg a nőké 89,1 év lesz. Egyre kevesebb fiatalnak kell majd gondoznia egyre több időst. Az otthonok is egyre drágábbak lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában