SELYP

2019.02.06. 17:28

Az azbesztügyben mégis kártérítésre kötelezhető az állam?

A Kúria megállapította, hogy kártérítésre lehet kötelezni a Magyar Államot az Eternit-gyár környezetszennyezése miatt bekövetkezett halálesetek ügyében.

Tari Ottó

Néhány éve az azbeszttel szennyezett, a bontásból visszamaradt törmeléket kormánytámogatással szállították el a volt selypi cementgyár területéről

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tari Ottó

Ötévi pereskedés és elutasítás után szerdán a Kúria hatályon kívül helyezte az azbesztperben legelsőként született jogerős ítéletet. Megállapította, hogy mégis kártérítésre lehet kötelezni a Magyar Államot az Eternit-gyár környezetszennyezése miatt bekövetkezett daganatos halálesetek ügyében.

– Nagyon örülök a Kúria döntésének, hiszen a jogerős határozat kihirdetését követően ezért küzdöttünk – közölte lapunkkal dr. Igyártó Gyöngyi, az azbesztkárosultak többségének ügyvédje, aki az első pillanattól képviselte az azóta már elhunytakat, valamint napjainkban a hozzátartozóikat. – A Kúria hatályon kívül helyezte az azbeszt-perben legelsőként született jogerős ítéletet azzal a megállapítással, hogy mégis kártérítésre kötelezhető a Magyar Állam a hajdani eternitgyár környezetszennyezése miatt bekövetkezett daganatos halálesetek ügyében. A peres eljárás az elsőfokú bíróságon, azaz a Fővárosi Törvényszéken folytatódik, s ezt követően születhet meg az újabb ítélet.

Néhány éve az azbeszttel szennyezett, a bontásból visszamaradt törmeléket kormánytámogatással szállították el a volt selypi cementgyár területéről Fotó: Tari Ottó / Heves Megyei Hírlap

A Kúria bizonyítás-kiegészítő eljárást rendelt el, s a per anyagait visszaküldik az első fokon eljáró hatóságnak. A kérdés most az – mondta Igyártó Gyöngyi –, vajon az állam tudja-e tisztázni, hogy az adott helyzetben, az 1976 és 1992 közötti időszakban, mindent megtettek a technológia folytán jelentkező környezetszennyezés elkerülése érdekében, illetve, hogy a jelzett időszakban kellőképpen védték-e a cég dolgozóit.

Az ügyvédnő itt megjegyezte azt is: a szintén általa képviselt nyergesújfalui gyár – ahol a selypihez hasonló tevékenységet folytattak – 2009 és 2013 közötti bontása kapcsán a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban nyomozást rendelt el halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt.

Selypen, de bátran állítható, hogy az egész Selypi-medencében nagy felháborodást váltott ki a 2017 novemberében született jogerős ítélet, amelyben a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljárt bíróság verdiktjét, amely szerint az államnak nem kell kártérítést fizetnie a selypi „azbesztmérgezés” károsultjai részére. A pert az időközben elhunyt György Zsolt indította, s a jogi procedúra kezdete óta már mindenki meghalt, aki az első körben csatlakozott hozzá. Dr. Igyártó Gyöngyi tájékoztatása szerint az ítélőtábla kimondta: igaz ugyan, hogy az azbeszt technológiai alkalmazásáért és a levegőbe kerüléséért az egykori Etercem a felelős, ám utóbbi hiába volt a privatizációig állami tulajdonban, a felelősség szempontjából nincs kapocs a cég és az állam között. Az Etercem Kft. időközben megszűnt, így azzal szemben a követelés nem érvényesíthető.

Az ügyvédet elkeserítette az akkori ítélet, s közölte: utolsó lehetőségként a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelmükkel, ám a tapasztalatok szerint ez a folyamat akár egy évig is eltarthat, és a kimenetele is kérdéses. Szavai részben igazolódtak: bő egy esztendő elteltével a Kúria mostani döntése az ő álláspontját támasztotta alá, ám az eljárás végkimenetelére a tapasztalatok szerint még további hosszú hónapokig várni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában