Járvány

2019.02.06. 13:46

Influenza: tovább nőtt a betegek száma Heves megyében

Megyénk öt kórházában van látogatási tilalom. A járványküszöb érték többszöröse megyénkben az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya – derül ki a háziorvosi praxisok jelentése alapján készített összesítésből.

Heol

A Heves Megyei Kormányhivatal adatai szerint január 28. és február 3. között megyénkben több mint háromezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Öt fekvőbeteg ellátó intézményben van látogatási tilalom: az egri, hatvani és gyöngyösi kórház, valamint a Mátrai Gyógyintézet után a Parádfürdői Állami Kórház vezetője is a látogatás korlátozása mellett döntött. A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei higiénés szabályok betartására figyelmeztetnek és hangsúlyozzák, aki beteg, maradjon otthon.

Az influenza elleni védekezésben fontos néhány alapvető higiénés szabály betartása, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés, illetve a fertőzés továbbadásának veszélyét:

- A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.

- Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!

- A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!

- A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.

- Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!

- Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!

- Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában