Segítségnyújtás

2019.02.03. 15:30

Kórházban is segítettek az egri önkéntes diákok

Közel három éve alakult meg Egerben az Önkéntes Kerekasztal, amelynek célja, hogy a fiatalok ­számára vonzóvá tegye az önkéntességet. Különböző programokkal és megmérettetésekkel tesznek azért, hogy a kötelező iskolai ­közösségi szolgálat ne nyűg, hanem élmény legyen a diákok számára. Ilyen az Együtt Advent programjuk is, amelynek eredményhirdetését kedden tartották Egerben.

Süli Kinga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az Önkéntes Kerekasztalban öt egri szervezet működik együtt, az Egri Norma Alapítvány, az Új Nemzedék Központ, a Heves Megyei Család Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete, valamint az Ifi Pont Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda.

Valamennyi segíti a fiatalokat, hogy élvezetes, izgalmas önkéntes feladatokat válasszanak, amelynek köszönhetően szociálisan érzékenyebbé válhatnak – mondta el az eredményhirdető rendezvényen Somogyi Mónika. Az Egri Norma Alapítvány szakmai vezetője hozzátette, az Együtt Advent megmérettetést harmadik alkalommal hirdették meg. A fiatalok azt a feladatot kapták, hogy végezzenek el egy tetszőleges önkéntes tevékenységet, amelyről ­videót kellett készíteniük. Ezekre a videókra a legnagyobb közösségi oldalon lehetett szavazni. A versenyben első helyezést ért el az egri Andrássy György Középiskola 9/C osztálya, második lett a Pásztorvölgyi gimnázium csapata, a harmadik helyen pedig az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának 8/B osztályos tanulói végeztek.

A gyakorlóiskola 8/B osztálya egy állatmenhelynek gyűjtött ételeket, pokrócokat. A megmérettetésen harmadik helyezést értek el Fotó: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

Az andrássysok közössége tavaly mikuláskor a kórház gyermekosztályán lévő kis betegeket látogatta meg, az erről szóló videójukkal érdemelték ki az első helyet. Sarlós Valéria, a diákok osztályfőnöke elmondta, november óta heti két alkalommal járnak az osztály tagjai a gyermekosztályra, játszanak, beszélgetnek az ott lévő fiatalokkal. Kiemelte, fontos volt számukra, hogy olyan közösségi munkát végezzenek, amivel valóban jót tesznek, segítenek másokon, a gyermekek meglátogatása pedig pontosan ilyen. Mint mondta, komoly közösség-összekovácsoló ereje van az önkéntes munkának, fontos, hogy a tanulók mielőbb megtanulják, ha tesznek a közösségükért, jobb emberekké válhatnak. Aláhúzta, úgy látja, az osztályában kiemelten figyelnek egymásra az ifjak a közösségi szolgálatnak köszönhetően, elfogadóbbakká, toleránsabbakká váltak általa.

A Pásztorvölgyi gimnáziumot vegyes csapat képviselte a megmérettetésen, több osztály tanulói is részt vettek a munkában. A diákok egy egri menhelyen végeztek önkéntes munkát, több alkalommal is megsétáltatták az ott élő kutyákat. A csapatban mindenki örömmel vett részt ebben, volt olyan diák, aki először sétáltatott kutyát, de elmondása szerint már biztos, hogy nem utoljára.

A gyakorlóiskola lányai, fiai szintén egy állatmenhelyen segítettek, iskolájukban gyűjtöttek állateledelt, pokrócokat, kutyaetető tálakat. Kalotai Anna, a csapat tagja elmondta, szívesen vettek részt a pályázaton, sokakat sikerült megszólítaniuk az iskolájukban, s felhívni a figyelmet a kezdeményezés jelentőségére.

Az Önkéntes Kerekasztal minden évben két kiemelt programot szervez a fiataloknak, az egyik az Együtt Advent, a másik pedig az XFeszt, amelyet általában májusban vagy júniusban tartanak. Utóbbi eseményen a jelentkező csapatoknak valamilyen produkciót kell előadniuk, amely az általuk elvégzett iskolai közösségi szolgálat kapcsán valamilyen jó gyakorlatot mutat be. A diákok a műfajt szabadon választhatják meg, lehet vers, színdarab, amihez csak kedvük van – részletezte Somogyi Mónika. Az XFesztet a korábbi években Hatvanban és Gyöngyösön rendezték meg, idén pedig Egerben tartják. A tanulók táborozást nyerhetnek, a program remek alkalmat nyújt arra, hogy a diákokból közösség kovácsolódjon.

A szakember kiemelte, egyre elfogadóbb szemlélet kíséri a közösségi szolgálatot, a fiatalok kezdik felfedezni az ebben rejlő lehetőségeket. Aláhúzta, sokat jelent az oktatók hozzáállása, ha egy tanár a szívén viseli a közösségi szolgálat ügyét, motiválja a diákokat, akkor a tanulók szívesebben és aktívabban önkénteskednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában