megújulás 25 év után

2019.02.04. 15:26

Szorosabb együttműködésre törekszik Eger és Gyergyószentmiklós

Fontos szerepe volt az Eger és Gyergyószentmiklós 25 éves testvérvárosi kapcsolata alkalmából tett 2018-as erdélyi látogatásnak.

Heol

A gyergyószentmiklósi dísztanácsülésen erősítették meg az együttműködést. Beküldött fotó

Habis László polgármester szerint Eger sokrétű nemzetközi kapcsolatokban gondolkodik mind az önkormányzat, mind pedig a város intézményrendszere tekintetében – tájékoztatta a Heolt Zentai László önkormányzati médiareferens.

– A város számára nagyon fontosak az Eszterházy Károly Egyetem, az egri gazdasági szereplők és a megyeszékhelyen működő, aktív civil szervezetek jól működő kapcsolatai is, melyekre építenünk kell. Amellett, hogy új relációkban is gondolkodunk, szeretnénk tovább erősíteni a határon átnyúló, magyar-magyar kapcsolatainkat – szögezte le a városvezető, amikor az egri Közgyűlés a város nemzetközi- és testvérvárosi kapcsolatrendszeréről, s az ehhez kapcsolódó, 2018-as programokról szóló tájékoztatóról tárgyalt a napokban tartott ülésén.

Habis László kiemelte: a 2018-as programok között fontos szerepe volt az Eger és Gyergyószentmiklós 25 éves testvérvárosi kapcsolata alkalmából tett 2018-as erdélyi látogatásnak. Gyergyószentmiklós városi ünnepén, a Szent Miklós Napokon a hivatalos önkormányzati delegáció mellett 12 egri intézmény képviselői vettek részt. Az út a Bethlen Gábor Alap támogatásával jöhetett létre, s ennek keretében 11 szakmai találkozó és kooperációs megbeszélés valósult meg.

Mint megtudtuk: így zajlott egyeztetés – december 5-én és 6-án – az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény, az Egri Városi Sportiskola, az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Gárdonyi Géza Színház, a Dobó István Vármúzeum, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság, valamint egri óvodák és az Eger Városi Turisztikai Kft. munkatársai és a gyergyószentmiklósi szakmai partnerek között. Szakmai találkozó valósult meg továbbá az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Intézete között.

Az Egert és Gyergyószentmiklóst összekötő 25 éves testvérvárosi kapcsolatot ünnepélyes keretek között is megünnepelték. A hivatalos egri delegáció vezetője Gál Judit képviselő volt, aki a december 7-én tartott dísztanácsülésen, az egri küldöttségben résztvevő, további önkormányzati képviselők jelenlétében aláírta a testvérvárosi kapcsolat megerősítéséről szóló dokumentumot.

A gyergyószentmiklósi dísztanácsülésen erősítették meg az együttműködést. Beküldött fotó

A felek minden szakmai egyeztetés során kifejezték a viszontlátogatás igényét, ennek egyeztetése folyamatban van. A széles körű együttműködés jó alapja az a tény, hogy Eger és Gyergyószentmiklós között 25 éve folyamatos a kapcsolattartás, valós programokra és kapcsolatokra, több nemzetközi pályázati együttműködésre építhetjük a jövőbeni terveket.

Habis László polgármester hozzátette: a 2019-es évre vonatkozóan, a „Testvér-települési programok és együttműködések” pályázati felhívásra Eger önkormányzata már benyújtotta pályázatát, „Ifjúsági tábor határok nélkül – kell egy hét együttlét” címmel. Amennyiben a támogatást elnyerjük, három határon túli magyar település – köztük Gyergyószentmiklós – diákjainak szerveznek ifjúsági tábort Egerben. A program fő célja, hogy a résztvevő fiatalok átéljék a közös magyarságtudat és összetartozás élményét, megismerjék a magyar kultúra sokszínű értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában