vízszolgáltatás

2019.02.05. 07:00

Törnek a vezetékek Sirokban, a szolgáltatók szerint ütemezetten folynak a cserék

Nem kis bosszúság, ha télvíz idején akadozik a vízszolgáltatás. Sirokban az elmúlt időszakban egyre gyakrabban hibásodik meg a rendszer. Megkérdeztük a szolgáltatókat, milyen állapotok uralkodnak a föld alatt.

Barta Katalin

A csőtörések miatti átmeneti vízhiány mindig bosszantó. Képünk Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Laufer László

Az elmúlt egy hónap alatt már az ötödik csőtörést javították az ÉRV Zrt. szakemberei a Sirokhoz tartózó hálózaton. A téli időjárás és a rendszer elöregedése is közrejátszhat a sorozatos meghibásodásban. Tuza Gábor polgármester elmondta, minden átmeneti vízhiány bosszúságot okoz, és erről igyekeznek időben értesíteni a lakosságot, ám a váratlan bajok értelemszerűen nagyobb indulatokat váltanak ki.

– Szerencsére a szolgáltató minden ilyen esetben igyekszik gyorsan és rugalmasan elhárítani a bajt, ám a kérdés felvetődik: vajon milyen állapotban vannak a föld alatt futó vízvezetékeink? Tíz-tizenöt évvel ez előtt nagy „divat” volt az úgynevezett KPE idomok használata, amelyek mostanra elfáradtak, megmerevedtek, és a földmozgások hatására sorra törnek el. Félő, hogy ezek a meghibásodások sűrűsödni fognak. Az is komoly költségnövekményt eredményezhet, hogy a számtalan meghibásodáson keresztül elfolyó ivóvizet folyamatosan pótolni kell. Ennek a költségét valakinek állnia kell. Vajon ki lesz az? Költői kérdés volt – jegyezte meg.

A csőtörések miatti átmeneti vízhiány mindig bosszantó. Képünk Illusztráció
Fotó: Laufer László / Heves Megyei Hírlap

Eljuttattuk kérdéseinket a szolgáltatónak, az ÉRV Zrt. kommunikációs osztályára. Érdeklődtünk egyebek között arról, hogy mi okozza a gyakori meghibásodást Sirok környékén, s kíváncsiak voltunk arra is, lehet-e tudni, milyen állapotúak, hány évesek vízvezetékeink? Rákérdeztünk arra is, milyen tervvel rendelkeznek a hálózat megújítására.

A szolgáltató válaszában közölte: a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény értelmében, a szolgáltatás hosszú távú biztosíthatósága érdekében ágazatonként hosszú, közép- és rövid távú, gördülő fejlesztési tervet kell készíteni. A beruházási, pótlási vagy felújítási munka végrehajtására irányuló tervezés a feladatok szükségességén, fontossági sorrendjén alapul, indokolhatja törvényi kötelezettség, üzemeltetésbiztonság, illetve költséghatékonyság növelése. Aláhúzták: a tervezés során kiemelt figyelem irányul a hálózati rekonstrukcióra.

Megtudtuk, a társaság szakemberei az ÉRV. Zrt. Heves, Nógrád, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyére kiterjedő szolgáltatási területén a törvényi előírásoknak megfelelően, az érintett területen keletkező igényekhez igazodva, a helyi szervekkel egyeztetve állítják össze a gördülő fejlesztési terveket az állami és az önkormányzati tulajdonú víziközműrendszerekre vonatkozóan, melyeket a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal engedélyez.

– Sirok és Sirok-Kőkútpuszta településrész állami tulajdonú víziközműrendszer, melynek ütemezett fejlesztéséhez a Magyar Állam biztosítja a forrást, célul kitűzve a víziközmű-szolgáltatás folyamatos, magas szintű fenntartását, a felhasználók problémamentes ellátását. Társaságunk a térség szolgáltatójaként az állami forrás felhasználásával az érintett területen jelenleg szivattyúcserét hajt végre, melynek egy része már megvalósult, másik részét pedig a közeljövőre ütemezzük. Ezzel párhuzamosan, a télies időjárás okozta fagyás-kiengedés eredményeként bekövetkező hőmérséklet-ingadozás, földmozgás miatti, előre nem látható műszaki meghibásodások, csőtörések minél gyorsabb hibaelhárításain is szakértőinkkel és megfelelő technikai háttérrel dolgozunk. A víziközmű-szolgáltatás folyamatos, fenntartása ugyanis mindannyiunk közös érdeke – áll a válaszban.

Idén már pályázható a keret

A Heves Megyei Vízmű Zrt. öt megyét érintő szolgáltatási területen dolgozik annak érdekében, hogy biztosítsa jó minőségű ivóvizet. Sasvári Szilárd, a cég vezérigazgatója kiemelte: mindennapi munkájuk része azon karbantartási feladatok kiemelt minőségű végrehajtása, amely révén a szolgáltatás zökkenőmentes maradhat. Ez csak olyan tervek megalkotásával lehetséges, amelyet az önkormányzatokkal mint tulajdonosokkal szoros együttműködésben dolgoznak ki. Ennek eredményeképpen a társaság saját erőből képes az ütemezett karbantartások végrehajtására, amellyel a csőtörések minimalizálhatók, illetve a legrövidebb időn belül elháríthatók. Közölte: az Innovációs és Technológia Minisztérium pályázatot hirdetett a víziközműrendszerek rekonstrukciójára, ami fontos fejlesztéseket tesz lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában