autóvásárlás

2019.03.28. 13:45

2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítik autóhoz a családokat

Elindítjuk a ­nagycsaládosok autóvásárlási programját. A legalább három gyermeket nevelő családoknak a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök februári évértékelő beszédében. Részletezzük, mit is jelent ez a gyakorlatban.

Molnár Helga

Forrás: Shutterstock

– Nagyon jól jönne ez a családunknak – fejezte ki örömét Mónika, az egri háromgyermekes édesanya. – Már tervezzük férjemmel, hogy a három lányunk mellé negyedik gyermekkel gyarapodhatna a családunk. Bízunk egy kisfiú érkezésében. Ehhez pedig ez a fajta támogatás nagyszerű lehetőség lenne, ugyanis van egy 18 éves autónk, de ahogy cseperednek a gyerkőcök, már nem férünk el, s annyi megtakarított pénzünk sincs, amely új jármű megvásárlásához szükséges – fejtette ki Mónika.

Hozzátette, a pontos részleteit nem ismeri a támogatásnak, sőt azt sem tudta megmondani, mely típus felelne meg neki, ezért segítettünk az anyukának eligazodni.

A program szerint július 1-jétől két és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a három- vagy többgyerekes családok, ha hétüléses új autót vásárolnának. De fontos feltétel, hogy a segítség összege maximum az autó árának a felét fedezheti.

– Nos, ez sem hangzik rosszul, hiszen, ha az összespórolt pénzünket mellérakjuk, ki tudunk fizetni egy új autót – reagált az édesanya.

A Portfolio.hu összeszedte, melyek azok az autótípusok, amelyek szóba jöhetnek. Annyit közölhetünk, hogy a lista széles: vannak rajta az olcsóságukról híres kocsik, a szokványos középosztálybeli egyterűek, a praktikus kisbuszok és „dobozos” autók, a luxusterepjárók – írták. Szakértők szerint az egyik legolcsóbb hétszemélyes új autó jelenleg a Dacia Lodgy, amelyet valamivel több mint 3,5 millió forintért vásárolhatunk meg. Ennél az autónál azonban nem vehető igénybe a támogatás teljes összege, hiszen az csak az új autó értékének maximum felét teheti ki a már megjelent információk szerint.

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár korábban kiemelte, ezt nem kell előre finanszíroznia a családnak, hanem az államkincstáron keresztül később kialakított részletszabályozás mentén vehető igénybe, nem kell előfinanszírozással élni.

– Nagyon szuper lehetőség ez ebben a formában, így amint véglegesítjük, milyen autót vegyünk, azonnal megtesszük. Fontos szempont lesz a biztonság, hiszen három, illetve négy gyermekkel utazunk – értékelt Mónika.

Kíváncsiak voltunk arra, hány Heves megyei családot érinthet ez a rendelkezés, illetve visszatekintettünk a múltba is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1990-ben kicsivel több mint négyezer háromgyerekes, míg 2011-ben 4 ezer 784 többgyermekes család igényelhette volna ezt a dotációt.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában