hatvani csata

2019.03.31. 16:08

A lengyel hősök előtt is tisztelegtek a hatvani megemlékezésen

Noha az 1849-es szabadságharc tavaszi hadjáratának első diadala, a Hatvani Csata április 2-án zajlott, a városban már március 30-án, szombaton megtartották a hagyományőrzők az ütközetet.

T. O.

A népkerti bemutatót megelőzően a városháza oldalánál emléktáblát avattak Zygmunt Miłkowski tiszteletére. A XIX. század egyik jelentős lengyel prózaíró-politikusa abban a lengyel dandárban szolgált, melyet segítségül küldtek Gáspár András hadtestének megsegítésére. Az ünnepségen a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségét Małgorzata Radwan-Vass, a politikai-közgazdasági osztály vezetője képviselte.

Ezt követően a hagyományőrzők a városon át a temetőig vonultak.

 

– Gáspár András ezredes és honvédjei számára nem kínálkozott más választás 1849. április 2-án, mint a halál, vagy Schlik tábornok csapatainak kiűzése és a Zagyván túlra szorítása. Görgey Artúr főparancsnok számára sem volt más lehetőség a magyar szabadság kivívásához, mint a császári seregek szétverése – fogalmazott Horváth Richárd polgármester az emlékműnél.

A megemlékezést követően – amelyen rész vett Szabó Zsolt országgyűlési képviselő is – a programok a Népkertben folytatódtak, ahol népi játszótér, kismesterségek, kézműves foglalkozások várták az oda látogatókat, majd elkezdődött a csatabemutató, amelyet viszonylag sokan néztek meg a helyszínen – még a Zagyva gátján is álltak érdeklődők.

Boldogon a történelmi dátumhoz igazodva április 2-án, kedden ismét lejátsszák a csatát a hagyományos helyszínen, a Balázs-majorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában