eger

2019.03.05. 17:30

Benkő Tibor: A térség meghatározó fegyveres erejévé kell válni

– Van mit óvnunk, van mit védenünk – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott előadásán kedden.

Molnár Helga

Benkő Tibor: Egyre több fiatal érdeklődik a katonai szolgálat iránt Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A tárcavezető a Líceumban tartott eseményen hangsúlyozta, az országnak erős, modern, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége, ezért az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programja kezdődött 2017 januárjában.

– Amikor az új kabinet megalakult, a kormányzati célkitűzések egyik markáns megfogalmazása az volt, hogy olyan hadsereg álljon az ország rendelkezésre, amely bármely más nemzetével felveszi a versenyt. A térség meghatározó fegyveres erejévé kell tehát válni, a megkezdett haderőfejlesztés pedig az elmúlt majd fél évszázad legkomplexebb védelmi fejlesztése, amelynek keretében valamennyi fegyvernem megújul – húzta alá Benkő Tibor.

Mint mondta, a tárca szeretné erősíteni a honvédség képességeit, hatékonyabbá tenni működőképességét.

– Új kihívásokkal kell szembenéznünk a terrorcselekmények, a migrációs válsághelyzet, a kiberfenyegetettség s az információs hadviselés miatt. Válaszokat kell adnunk arra, hogyan képzeljük el Magyarország biztonságának garanciáit a mai változó nemzetközi környezetben – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, a korszerű haderő nagyban múlik a személyi állomány kiképzettségén is. Ezért rögzítették például, hogy az előmeneteli rendszert rugalmasabbá kell tenni. Benkő Tibor szólt a megalkotott életpályamodellről, s a megkezdett illetményfejlesztésről is. Elmondta, amikor a gazdaság fejlődik, a foglalkoztatottak létszáma nő, egyre nehezebb katonát találni, ezért – mint fogalmazott – korszerűbb illetményrendszerre van szükség.

A fiatalok megszólításának eredményei közül példaként említette a honvédelmi táborok valamint a kadét program népszerűségét. Az önkéntes tartalékos rendszerről elmondta, egyre több fiatal jelentkezik szolgálatra, már két területvédelmi ezredet alakítottak meg.

A haditechnikai fejlesztésekről szólva elmondta, olyan eszközöket szereznek be, amelyek a katonai igényeknek, az ország gazdasági érdekeinek is megfelelnek.

– Megkezdődött a kézifegyverek magyarországi összeszerelése, és nemcsak a katonákat, hanem valamennyi fegyveres szervet elláttjuk majd kézifegyverekkel – fűzte hozzá. Előadása végén kitért a légvédelem fejlesztésére is, ismertette a beszerzett gépek alkalmazhatóságát, rendeltetését.

Az év második felében elkezdődik a sorozatgyártás a kiskunfélegyházi magyar fegyvergyárban. A tervek szerint hosszú távon nemcsak kézi lőfegyvereket, pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat fognak Magyarországon gyártani, hanem a hozzájuk szükséges minőségi lőport és lőszereket is.

Benkő Tibor: Egyre több fiatal érdeklődik a katonai szolgálat iránt Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Nemzet információi szerint ezzel önállósíthatja majd magát a magyar fegyveripar, amely egyelőre cseh licenc alapján szerel össze fegyvereket a Magyar Honvédségnek, a büntetés-végrehajtásnak és a rendőrségnek.

Ezekből a fegyverekből eddig tízezer darabot osztottak ki a hadsereg alakulatainak, erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter számolt be korábban a budapesti Petőfi-laktanyában. Az üzemben nyárra készítik fel az infrastruktúrát a termelés beindításához, addigra megkötik a szerződéseket a gyártósorokon dolgozó szakemberekkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában