Kertészkedés

2019.03.16. 15:30

Csábíthat a március, de ne kapkodjunk a veteményezéssel!

Barta Katalin

Talaj-előkészítés

A következőkben Nagy Szabolcs, portálunk állandó kertészeti tanácsadója ad néhány tippet az időszerű kerti teendőkhöz. A lényeg szerinte, hogy ne kapkodjunk, mivel a tavaszi időjárás okozhat még meglepetéseket.

Javasolja, kerti munkáink közül az elsők között a megfelelő talaj előkészítése szerepeljen, ami az őszi szántás átrotálásából álljon. Ezáltal finom, szemcsés, porhanyós talajt képzünk. A rotációzással egy menetben kell a talajba juttatni a tavaszi kombinált műtrágyát és a szerves trágyát is, amihez igazán még a hűvösebb, borongós, de csapadékmentes időjárás is megfelelő. Mindezt azért hangsúlyozza tanácsadónk, mivel nagyon sokan elkezdték például a borsóféléket elvetni, amihez még egyáltalán nem ideális a talaj hőmérséklete. Kivételt képez a rajnai törpe borsó, ami a hideg talajban is megindulhat.

– Mielőtt veteményezni kezdjük a zöldségmagjainkat, figyelmesen olvassuk el a tasakok hátulján található tanácsokat és megfelelően értelmezzük is őket! Ez azért fontos, mert nagyon sokan összetévesztik az utasításban megadott talajhőmérséklet szimbólumát a levegő-hőmérséklettel. Évek óta visszatérő jelenség, hogy a nem megfelelő időben, azaz hamar elvetett borsóvetőmag „beletaknyosodik” a hideg földbe, ami a kertészkedők nagyobb része szerint a „rossz” vetőmag miatt van. Ezért mondjuk sokszor el, ne kapkodjunk, mindent a maga idejében kell vetnünk és ültetnünk. A növényeink tudni fogják, mikor a legmegfelelőbb az időjárás számukra a megfelelő csírázásukhoz és fejlődésükhöz.

Az egri kertbarátok a minap metszésbemutatót tartottak. E fontos munkára is alkalmas most az idő Fotó: beküldött

A március eleji időjárás lassan kezdi a talajunkat felmelegíteni, és aki már túl van a talaj előkészítésén, az a szabad földbe ültetheti a dughagymaféléket – vörös-, lila, sonka, csemege fehér és fokhagyma –, amit mindenképpen talajfertőtlenítő granulátum kiszórásával tegyünk. A szert az ültetőágyások teljes területére gereblyézzük be, majd az ültetősorokba is szórjunk a magok és dughagymák közé – tanácsolja Nagy Szabolcs. Hozzáteszi: a szerek használatával, sokkal kevesebb rovarkár – például hagymalégybáb, drótféreg, pajor – ér majd minket. A talajt fertőtlenítő szerek használata minden fajta mag veteményezésekor ajánlott, mivel az egyre rövidebb téli fagyok miatt a talajban egyre nagyobb számban telelnek át kártevők. A kiszórás során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét! Ezen szerek – ha az előírtaknak megfelelően használjuk azokat –, mire zöldségféléink beérnek, addigra réges-rég lebomlanak.

Még mindig van lehetőség a gyümölcsfák metszésére és az utána való kora tavaszi lemosó permetezésre. Akik esetleg már megcsinálták ezt a fontos műveletet, azoknak bátran lehet ajánlani, ha idejük és pénztárcájuk engedi, hogy még egyszer mossanak le! Így év közben kevesebb gomba- és rovarkártételre számíthatnak! A lemosó permetezéseket a csonthéjasok piros bimbós állapotáig nyugodtan megtehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában