Galyatetői Nagyszálló

2019.03.09. 07:00

Kodály Zoltánt is rabul ejtette a Mátra szépsége

Az egykor Kodály Zoltán által is gyakran látogatott hotel idén ünnepli fennállásának nyolcvanadik évfordulóját. Magyarország legmagasabban fekvő szállodájában terem őrzi a híres zeneszerző emlékét.

Hliva Éva

Nyolcvan esztendeje, 1939-ben adták át a Galyatetői Nagyszállót, az akkori idők luxusberuházását. Egyebek között ez azt is jelentette, hogy zárható garázst és a melléképületben az előkelő vendégek alkalmazottjai számára cselédlakásokat is kialakítottak. Ám akkor az öthektáros parkkal is büszkélkedő hotelbe egy úszómedence is épült, amelyet máig használhatnak az ide látogatók, természetesen modern wellnessrészleggel kiegészítve – mondja Bozsik Nikolett, a hotel marketingvezetője, aki az épület történetéről mesél.

– Magyarország első wellness-szállodájának volt mondható a hely, amelyet az 1939-es megnyitása után kizárólag csak a jobb módúak tudtak megfizetni. A hotelt teljesen önellátóra tervezték. Saját állatokat tartottak, istálló, üvegház is épült, amelyben zöldségeket neveltek. Az építéshez szükséges anyagokat és felszereléseket pedig a környékről, leginkább Gyöngyösről szekereken hozták fel a hegyre – szól a kezdetekről hozzátéve, hogy a második világháború után szakszervezeti kezelésbe került az épület és SZOT-beutalóval lehetett ide jönni. „Közép-Európa legfényesebb üdülőjében” pedig 1948-tól élmunkások pihenhettek, közülük is elsőbbséget élveztek a bányászok és a vasasok, majd 1954-től gyógyszállóként funkcionáltak és fokozatosan újra egyre inkább a felső réteg látogatta újra a helyet.

A szálloda lobbi részében jelenleg is megcsodálhatók az eredeti oszlopok és az akkori kandalló is. A falakon a régi fotók azt jelzik, ennek az épületnek bizony történelme van. Megtudom, számos neves vendége volt a hotelnek a nyolc évtized alatt. Illyés Gyula, Németh László, Kisfaludy Stróbl Zsigmond, Honthy Hanna és a leghíresebb, Kodály Zoltán is szívesen pihent a hegyen.

– 1952-ben már a hetvenedik születésnapját is itt töltötte az idős zeneszerző és a szállodában komponálta Csendes Mise című művét. Kodály Zoltán nagyon egészségtudatos volt, minden reggel úszott, majd sétálni indult. A hosszú sétáira magával vitte szétnyitható turistaszékét és azon ülve gyönyörködött a tájban. Ezekből az emlékekből született a híres Mátra Képek vegyes kari kórusműve is, de azt mondják, hogy az ételekre is nagyon figyelt. A szakácsok külön menüt készítettek számára – osztja meg Nikolett az érdekességeket a zenetudósról.

Az épület terméskő burkolattal fedett szépségét a fő építőanyaga, a Mátra jellegzetes vulkáni kőzete, az andezit adja Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az étterem felé vesszük az irányt, innen nyílik ugyanis a Kodály terem, ahol a falakon a művész fotói, kottái is láthatók és a sarokban egy fekete zongora tölti meg a helyet.

– Úgy tudjuk, Kodály maga is ült e zongoránál. Az pedig ismert, hogy minden évben kétszer tíz napot töltött a szállóban. Ha összegezzük az itt töltött idejét, akkor az nyolc év lenne. Számára és felesége részére is külön szobát tartottak fenn akkoriban, a 107-es és a 108-as volt az övék.

A vezetőnk hozzáteszi, ezek a helyiségek a felújítás során átalakultak, ugyanis 1990-ben a szálló a Hunguest Hotels Zrt. tagja lett, 2004-ben aztán kétcsillagosról négycsillagossá újították fel, majd 2009-ben az étterem fölé megépítették a háromszáz fős konferenciatermet is. Ezt 2014-ben egy nagyobb belső átalakulás követte.

Az egyik fekete-fehér fotón a galyatetői kis templom is látható, amely – mint kiderül – a nagyszállóval együtt épült, a vendégek lelki igényeinek kiszolgálására és 1942-ben szentelték fel. A templomban ma az a harmónium található, amelyen gyakran játszott Kodály Zoltán is.

A Havasi napsütést is itt forgatták

Az öthektáros park közepén álló hotelt mára már hatalmas fák, bokros területek ölelik körül, ám építése idején itt kopár volt a vidék, a település neve is innen ered. Ma gyönyörű panoráma tárul elénk. Vadaspark, játszótér és kalandpark is kiépült a hotel területén, mert a családok jó időben szívesen veszik igénybe ezeket a lehetőségeket, ismerteti Bozsik Nikolett, miközben a teraszon sétálunk, ahol a Havasi napsütés című 1940-ben bemutatott filmet is forgatták Tolnay Klári, Turay Ida és Csortos Gyula főszereplésével. Ám kiderül, napjaink híres emberei is gyakran megfordulnak itt. Művészek, sportolók színes fotói és üzenetei jól megférnek a régmúltat idéző képek mellett. A szálloda neve az évek alatt többször változott: jelenleg Hunguest Grandhotel Galya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában