természet

2019.03.29. 14:00

Tavasszal egymillió facsemetével bővülnek az erdeink

Már legalább két hete folyamatosan­ dolgoznak a csemeteültetők a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi-­dombság erdeiben, ahol több mint egymillió csemetét ültetnek el. A hegyvidék adottságai miatt kizárólag kézi eszközzel.

Hliva Éva

Ahhoz, hogy az erdész elérje célját és szép, stabil erdőket neveljen, hosszú utat kell bejárnia, minden erdőgazdálkodási feladatot ugyanolyan odaadással kell végeznie, véli dr. Jung László. Az Egeredő Zrt. vezérigazgatója tudatja, az erdőgazdálkodó törvényi kötelezettsége, hogy az erdő felújítását, megújulását biztosítsa.

– A két alapeset közül az egyik az őshonos állományok természetes felújítása, melynek aránya 81 százalék az Egererdő Zrt. területén. A másik a mesterséges erdőfelújítás, amely több okból szükséges megoldás – magyarázza a szakember. – Így például a klímaváltozásnak kevésbé ellenálló fenyvesek helyett őshonos fajokból hozunk létre vegyes fafaj-összetételű, ellenállóbb erdőt. Emellett pedig a vad- és aszálykárt szenvedett csemeték pótlására is ilyen módon kerül sor.

Megtudjuk, hogy már két hete folyamatosan végzik az erdősítést. A csemeteültetők a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi-dombság erdeinek területén dolgoznak. Összesen több mint egymillió fácskát ültetnek el, ám a hegyvidéki részek adottságai miatt ezt csak kézi munkával tudják megtenni.

– Az erdőfelújítás nemcsak csemetével, hanem makkvetéssel is történhet – hangsúlyozza a szakember. – Az erdő talaján kialakított padkákba hektáronként több száz mázsa makkot vetnek el tavasszal, ezzel is segítve az erdő felújulását. A hatósági erdőterv szabályozza e munka minőségét, a fafajcsoport összetételtét, míg az elültetendő csemeteszámot az erdőtörvény végrehajtási rendelete szabja meg. A jogszabályi elváráson túl természetesen az erdészszakmát gyakorlók belső igénye, hogy legjobb tudásunk szerint végrehajtott erdőfelújítással garantáljuk unokáink örökségét, az erdőt.

Kiderül az is, hogy minden évben teljesítik erdeinkben ezt a feladatot. A mesterséges erdőfelújítással ­összefüggő csemeteültetés fő időszaka az ősz és a tavasz, hasonlóan az otthoni kiskertben való faültetéshez. Ennek költségeit – számos más célú kiadás mellett – a fakitermelésből származó bevétel fedezi.

– A mesterséges erdőfelújítás hegyvidéken napjainkban hektáronként fél- és egymillió forint közötti összegbe kerül. A csemeték darabára pedig 18-tól és 40 forint ig változhat. A tavasszal elültetendő csemete összköltsége meghaladja a 23 millió forintot. Minden évben eleget teszünk az erdőfelújítási kötelezettségünknek. A múlt évben 483 hektáron természetes felújítás és 83 hektáron mesterséges erdőfelújítás kezdődött meg. Idén még tartanak a munkák, így nincs végleges adat, de mind a fakitermeléssel, mind az erdőfelújítással érintett terület évente megközelítően azonos mértékű – összegzi a tavaszi munkálatokat a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában