megelőzés

2019.03.31. 11:30

Tizenkét év ápolási tapasztalatát osztotta meg a demenciaspecialista

Az Alzheimer Café e havi vendége Juhász Ágnes diplomás ápoló, demencia­specialista, szakíró volt, aki az ausztráliai Brisbane-ben, majd Angliában végzett tanulmányokat, s szerzett gyakorlati tapasztalatokat ezen a szakterületen.

Szilvás István

Juhász Ágnes tizenkét év ápolási tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szilvás István

– A világon 50 ­millióra, Magyarországon 250–300 ezerre tehető a demens emberek száma, ők a betegség több mint száz típusának valamelyikében, például a leggyakoribb Alzheimer-kórban szenvednek – hangzott el a riasztó adat a Belvárosi Gondozási Központ rendezvényén.

Juhász Ágnes tizenkét év ápolási tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Mint a Café érdeklődő közönségének tartott előadásában Juhász Ágnes kiemelte: volt idő, amikor a demenciát skrizoféniaként diagnosztizálták és annak megfelelően is kezelték, miután itthon nem volt megfelelő kutatási és oktatási anyag. Ez mára változóban van.

Az ma már ismert, a legnagyobb rizikófaktor a kor: a betegek túlnyomó többsége 65 év fölötti. A betegség nem válogat, megjelenhet több nyelvet beszélő, magas intelligenciával rendelkező egyénnél éppúgy, mint az egész életét a mezőgazdaságban ledolgozó személynél. A megelőzést illetően azt tartják: ami jó a szívnek, az jó az agynak is. Az idős embereknél fontos az odafigyelés, mert a megelőzés egyik alapvető pillére, hogy a beteg még képes legyen elmondani az érzéseit, gondjait. Ezekre az információkra alapozva dolgozható ki aztán az egyénre szabott gondozás.

Az ápolási szakember szituációs jelenettel fűszerezte a foglalkozást
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

A tizenkét éven át szerzett tapasztalatait Juhász ­Ágnes két magyar és egy angol nyelven írt könyvében osztotta meg. A Memóriaőrző útmutató a demenciával élők gondozásához, a másik kettő főként ­szakápolási ismereteket tartalmaz.

Havonta tartanak foglalkozásokat ezentúl a gondozási központban

Az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Belvárosi ­Gondozási Központjában 2018 februárjában kezdte meg működését az Alzheimer Café. Mint ­Szabó Katalin, a központ vezetője ­elmondta, egyre több embert érint ez az időskori betegség, ezért hasznos ismereteket kívánnak nyújtani a betegeknek és a hozzátartozóknak egyaránt. A havonta tartott foglalkozásokon többek között jogászok, pszichológusok, neurológusok beszélnek a témáról, amiről tavaly ősszel hagyományteremtő céllal országos konferenciát rendeztek Egerben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában