ENSZ

2019.04.04. 20:00

Egerbaktán gyakorlatoztak a béke leendő nagykövetei (videókkal)

Már korán reggel gyülekeznek a kiindulási pontnál a katonák, akikben elég bátorság van ahhoz, hogy számukra ismeretlenekért tegyék kockára saját életüket is. Teszik mindezt legkevésbé sem kalandvágyból, hanem hitvallásból és hivatástudatból. Ők az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) leendő békefenntartói, akiket ezúttal is megyénkbe szólított a szokásos éves járőrgyakorlat. 

Tóthpál Zoltán

Eligazításon az első állomás után Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Majdnem egy év telt el, mióta az Egerbakta és Felnémet közötti szakaszon megrendezték a legutóbbi Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot, amelyre Magyarország mellett ezúttal 13 különböző országból érkeztek katonák. A helyszín tipikus katonai terep: kietlen környezet, amelyet gépkocsival sem egyszerű feladat megközelíteni. Nem beszélve arról, hogy néhány kilométert biztosan gyalogolnunk kell, ha lakott területre szeretnénk érkezni. Az igencsak nagy területen leégett tarló pedig arról árulkodik, hogy az aszály itt is megtette a hatását.

A háromhetes tanfolyam 28 résztvevője közül húszan külföldről érkeztek hazánkba. A csaknem egész napot átölelő, az elmét és az erőnlétet is alaposan próbára tevő járőrgyakorlaton feltűnt albán, litván, német, fehérorosz, nigériai, szlovák és pakisztáni hallgató is. Nem elírás, tényleg hallgatókról van szó; tudniillik mielőtt hivatalosan is békefenntartókká válnának, előbb még el kell végezniük a tanfolyamot. Ha ez megtörténik, a jövőben lehetőséget kaphatnak mondjuk az ENSZ misszióiban. Rátermettség, félelmet nem ismerő elszántság, a tekintetben és a beszédben is sugárzó magabiztosság jellemzi a béke leendő nagyköveteit, akiket nemes célok motiválnak: fegyverek használata nélkül hirdetni a békét, segíteni másokon.

Eligazításon az első állomás után Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

A gyakorlaton résztvevő csoportok a nap végére majdnem húsz kilométeres távolságot küzdöttek le, miközben a lehető legkülönbözőbb helyzetekben kellett helytállniuk. A katonák megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól és aknarobbanásban súlyosan sebesült férfit láttak el. A járőrök tevékenységét figyelemmel kísérő nemzetközi oktatói csoportba Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Németországból, Svájcból és Szerbiából is érkeztek delegáltak, míg a magyar oktatói csoportot aktív állományú és Önkéntes Műveleti Tartalékos, sokat látott főtisztek és tisztek alkották. A járőrgyakorlaton minden egyes szituációt azonnali kiértékelés követett.

Az időjárás nem könnyítette meg a katonák dolgát. Bár nem volt hideg, sőt néha a nap is előbújt a felhők mögül, a fák által nem védett területeken a kimondottan nagy szél – főleg a kora délelőtti órákban – ádáz ellenséget jelentett.

A helyszínen az MH Béketámogató Kiképző Központ nemzetközi kiképzési részlegének vezetője arról beszélt portálunknak, hogy bár gyakorlatról van szó, a katonák gondolkodásmódja kizárja, hogy ne kezeljék a legnagyobb komolysággal az adott helyzeteket.

– A gyakorlaton elsősorban a valós szituációkra készítjük fel a hallgatókat. Itt megtanulnak együttműködni a különböző szervezetekkel, ugyanis ez is hozzátartozik egy békefenntartó feladatához – mondta Bolesza Róbert őrnagy, hozzátéve, hogy a tavalyi hallgatók közül többen már Afrikában teljesítenek szolgálatot, de akadnak olyanok is, akik a Közel-Keleten tevékenykednek.

Utunk közben nem egyszer szóba került, hogy mik azok a szempontok, amelyek ösztönöznek egy békefenntartót a veszélyes küldetésekre. – Vannak olyan nemzetek, ahol több generáció is nagyon nehéz helyzetben, háborús körülmények között volt kénytelen felnőni. Katonáink nekik is segítenek, mégpedig úgy, hogy ezekbe az országokba elviszik a békét. Számukra ez az egész hivatás, úgy is mondhatjuk, hitvallás. A segítségnyújtás az, ami ösztönzi őket – foglalta össze Bolesza Róbert.

Megtudtuk, hogy az első héten például a járőrözésről, a bejelentések kivizsgálásáról és az információgyűjtésről szereztek fontos ismereteket a hallgatók. Megismerkedtek egyebek között az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a műveletekben résztvevő különböző szervezetek sajátos feladatrendszereivel. Mivel a békefenntartók eme szakága fegyvertelen, és csakis az ENSZ jól ismert zászlaja jelent számukra védelmet a támadásokkal szemben, a tanfolyamon kiemelt szerepet kapott a tárgyalástechnika és a kulturális különbségek kezelése.

A komplex járőrgyakorlat teljesítése után még helikopteres légi felderítés várt a hallgatókra, ezután pedig kétnapos zárógyakorlaton adnak majd számot a megszerzett tudásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában