közmeghallgatás

2019.04.05. 17:30

Hulladékfeldolgozóra, parkolási problémákra panaszkodtak az egriek

Több mint három órás közmeghallgatást tartottak csütörtökön Egerben, huszonnégyen szólaltak fel a közgyűlés tagjai előtt. A legtöbben az elektronikai hulladékfeldolgozóról kérdezték a grémium tagjait, akik leszögezték, nincs érdekében a városnak, hogy ilyen üzem működjön a megyeszékhelyen, a közgyűlés semmilyen módon nem támogatja elindulását.

Süli Kinga

Tóth Péter volt az első, aki a hulladékfeldolgozóról kérdezte a testületet Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az elektronikai hulladékfeldolgozó ügyén felül többen parkolási problémákra panaszkodtak, szóba került az óvodai körzethatárok jövőbeni módosítása, és különféle közlekedési problémákról is beszámoltak.

Az elsők között szólalt fel Bécsi Gyula, aki a Lajtha néptáncegyüttest képviselte. Mint mondta, hálásak a városvezetésnek, hogy a Bartakovics Béla Közösségi Ház bezárását követően gyorsan sikerült új próbahelyszínt biztosítani számukra, amivel nagyon elégedettek. Arról érdeklődött, hol próbálhatnak majd akkor, ha véget ér a közösségi ház felújítása.

A kérdésre Martonné Adler Ildikó alpolgármester reagált. Méltatta az együttes kiváló munkáját, és elmondta, mivel tudják, hogy a jelenlegi próbahely megfelel az igényeknek, lehet, hogy a Bartakovics Béla Közösségi Ház rekonstrukciója után is ott maradhatnak. Hozzátette, a művelődő közösségek jövőbeni elhelyezéséről még egyeztetni fognak az Egri Főegyházmegyével valamint az Egri Kulturális és Művészeti Központtal.

Habis László megjegyezte, szeretnék módosítani a város közművelődési rendeletét, jövő hét szerdán délután négy órakor a városházán tartanak majd egy közművelődési szakmai fórumot, amelyre várják az érintett közösségek, egyesületek képviselőit is, javaslataik, kéréseik bemutatására.

Tóth Péter volt az első, aki a hulladékfeldolgozóról kérdezte a testületet Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Számos felszólaló kérdezte a grémiumot az utóbbi időben nagy port kavart elektronikai hulladékfeldolgozó üzemmel kapcsolatban is. Volt, aki azt szorgalmazta, hogy felül kellene vizsgálni a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság munkáját, arról is érdeklődtek, lehetséges-e, hogy próbaüzem indul a cégnél, és felmerült egy olyan javaslat is, hogy a jövőben a bizottsági ülések hanganyagát vagy videó felvételét is közzé kellene tenni interneten.

Az aggályokat Habis László polgármester, valamint Kovács Cs. Tamás, a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke igyekeztek eloszlatni. Többször is leszögezték, egy álláspontot képviselnek a panaszosokkal, a testület semmilyen módon nem támogatja az üzem működését, nem fog zöld utat kapni, ahhoz a közgyűlés beleegyezésére, engedélyére lenne szükség, de ezt nem fogják megkapni. Habis László elmondta, a városvezetés felelősségteljesen kezeli az ügyet, egy komoly szakértői anyag fog készülni, elemezni fogják az összes eddig keletkezett döntést, iratot az esettel kapcsolatban. A cég nem folytathat próbaüzemet sem. Elhangzott továbbá az is, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a jövőben hang- vagy videóanyagok legyenek közzétéve az interneten a bizottsági ülésekről, akár élőben is.

Köszönetnyilvánításokra is jutott idő

A panaszokon felül többen köszönetet mondtak a grémiumnak. Soltészné Tarnay Éva, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének elnöke a völgyben az utóbbi időben végbement nagymértékű fejlődésért fejezte ki háláját, egy egri édesanya pedig arról szólt, örülnek az új óvodáknak, és arról kérdezte a testületet, tervezik-e az óvodai körzethatárok módosítását. Felvetésére Martonné Adler Ildikó reagált, miszerint a jövőben át szeretnék gondolni az óvodai körzetek felosztását, a cél, hogy minél kényelmesebben, egyszerűbben vihessék a szülők óvodába gyermekeiket.

A testületet arról is kérdezték, várható-e, hogy egy új bronzmakett készül a városközpontról a Dobó térre, mivel az átalakítást követően elvitték az előzőt. Habis László elmondta, két hónapon belül elkészül a jelenlegi városképet tükröző makett, hamarosan elhelyezik a téren.

A felsővárosban tapasztalható parkolóhiányról is érkezett panasz, amelyre Martonné Adler Ildikó reagált. Közölte, a hőközpont mögötti területen – ahol korábban a jégpálya volt – még idén egy 70-80 férőhelyes zúzottköves parkolót alakítanak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában