Húsvét

2019.04.16. 20:00

Húsvéti bevásárlás: országos vizsgálattal védik a fogyasztói érdekeket

A fogyasztóvédelmi hatóság idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit, a csokoládényuszikat, a húsvéti sonkákat és a pálinkákat. A húsvéti vásároknál, kitelepüléseknél az árfeltüntetésre a mérőeszközök hitelességére, a nyugtaadásra külön is odafigyelnek. Tapasztalatok is vannak már.

Sike Sándor

A magyar családok nyugodt húsvéti készülődése érdekében rendelt el az üzletekre és az ünnepi vásárokra is kiterjedő országos fogyasztóvédelmi vizsgálatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – tudatta a Heollal Arzt Gergely, a minisztérium sajtóosztályának vezetője.

Az eddigi tapasztalatokat sajtótájékoztatón ismertették a minisztérium illetékesei. Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár azt mondta, hogy az ellenőrzések március közepétől az ünnepig folyamatosak az üzletekben és a húsvéti vásárokban is. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár közlése szerint az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma a csokoládéfigurákat, a különféle sonkákat és a pálinkákat vizsgálta.

Néhány sonkával volt baj, a pálinkák rendben

– A fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem az élelmiszer-biztonságra, hanem a termékek címkéjén nyújtott tájékoztatás megfelelőségére irányult. A három kategóriában vizsgált összesen 77 termék közül csupán öt esetében tártak fel mulasztást, hiányosságot a szakemberek. A sonka termékkört kiemelten vizsgálta a laboratórium. Az ellenőrzött 37 sonka közül négy bukott meg. Három nyers sonkának a sótartalma, egy gépsonkának az előírttól elmaradó fehérjetartalom mellett a nedvességtartalma volt magasabb a megengedettnél. A fogyasztóvédelem intézkedik arról, hogy a kifogásolt sonkák lekerüljenek a polcokról – mondta Keszthelyi Nikoletta.

Van miből válogatni. Ünnep előtt a fogyasztóvédők is körülnéztek Illusztráció: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Megtudtuk: a gyermekek által kedvelt húsvéti csokoládényuszik közül öt étcsokoládéból és 15 tejcsokoládéból készült terméket ellenőriztek, s mindössze egy címkézésével akadt probléma. A vizsgálaton jól szerepeltek a pálinkák, mind a húsz termék megfelelt az ellenőrzött alkoholtartalom szempontjából.

A kötelező tájékoztatásban voltak hiányosságok

Megyénkben az országos vizsgálat keretében vizsgálja az ünnepi időszak jellegzetes termékeit a fogyasztóvédelmi hatóság. A Heves Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei kétféle sonkából, pálinkából és tejcsokoládéból készült húsvéti tojásból vásároltak mintát, különböző üzletekből. Nem tapasztaltak jogsértést, a vizsgált termékek mindegyike megfelelt a jogszabályi előírásoknak – tájékoztatta a Heolt a Heves Megyei Kormányhivatal.

A mintavételi vásárlásokon túl 24 helyszíni ellenőrzést is lefolytattak a fogyasztóvédők. A vállalkozások között volt hobbibolt, drogéria, nagy áruházlánc üzletei, pékség, húsbolt, lakberendezési üzlet, élelmiszerbolt, virágbolt, édességbolt és papírbolt is. A vizsgálatok az általános kereskedelmi feltételeket érintették, de kiemelt figyelmet fordítottak az árak feltüntetésére, az akciós árak megfelelő felszámítására, a mérőeszközök hitelességére is. Valamennyi esetben próbavásárlással kezdtek a szakemberek, akik elsősorban az egységárról való kötelező tájékoztatásban fedeztek fel hiányosságokat.

Nébih: megnyugtató a helyzet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlik megyénkben a szintén az ünnep utánig tartó, tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés is. A kormányhivatal szakemberei eddig 56 helyszínen (előállító-, forgalmazó- és vendéglátóhelyek) több mint 1500 élelmiszertételt vizsgáltak meg. Sonkákat, húskészítményeket, tojást és édesipari termékeket is ellenőriztek, de górcső alá kerültek a zöldségek, gyümölcsök is.

A termékek minőségével kapcsolatban egyszer sem merült fel kifogás. Néhány üzletben és vendéglátóhelyen a higiéniai feltételekben találtak kisebb hiányosságokat az ellenőrök, egy esetben az élelmiszer-származást igazoló dokumentumok voltak hiányosak és szintén egyszer a dolgozó képzettsége nem volt megfelelő. Mindössze két esetben szabott ki bírságot a hatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában