fejlesztés

2019.04.03. 14:00

Új gyermekintézmények épülnek és megújul az egri óvodai hálózat is

Nem mindenki örül feltétlenül a közelgő változásoknak, de az ígéretek szerint korszerűbb helyre járhatnak a gyerekek.

Szabó Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Rendkívüli szülői értekezleten közölték az érintett szülőkkel március végén, hogy a Széchenyi utcai óvoda – a Szivárvány Óvoda Katica Tagóvodája – a nyár végén elköltözik – erről beszélt a Heolnak az egyik oda járó óvodás édesapja, aki kérte a nevének mellőzését.

– A többi szülővel is beszélgettünk róla, megoszlanak a vélemények – fogalmazott. – Mi nem örülünk, főként a helyszínváltozás miatt, hiszen a gyerekek megszoktak egy helyet, egy közösséget.

Szavai szerint úgy érzik a többi szülővel együtt, hogy ez az épület kell valakinek, s előlük elhallgatják a valódi okokat. Nagyon jó helyen van az óvoda, s azért íratták oda a gyermeküket, mert abba a körzetbe tartoznak, így könnyen elérhető számukra az intézmény.

– A költözés után a város másik végébe kell hordani a kicsiket. Holott nem mindenki teheti meg, hogy autóval vigye a gyermekét. Arról, hogy mi lesz az épület sorsa, minket nem tájékoztattak. Az értekezleten elmondták, hogy a Széchenyi úti óvoda a régi Kertész útiba költözik majd. A belvárosi óvodák vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Széchenyi úti intézményt már nem tudják akadálymentesíteni, pedig ez követelmény lenne – mesélte a szülő.

Hozzátette, az indokok között egyebek között azt is említették, hogy lent van a konyha, s így megterhelő felhordani az emeletre az ebédet, valamint, hogy az óvoda katasztrófavédelmi szempontból sem szabályos.

Az új intézményben jobb körülmények várják a kicsiket Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Az idén három egri óvodában történik komoly, csaknem 250 millió forintos energetikai fejlesztés, s két új óvoda épül a városban. Vannak olyan épületek Egerben, amelyek már nem alkalmasak arra, hogy a mai kor elvárásainak mindenben megfelelő, XXI. századi színvonalú óvodai ellátást nyújtsanak. Az új gyermekintézmények építésénél, az óvodavezetők javaslatát alapul véve szükséges az egri óvodai hálózat átalakítása, úgy, hogy a kicsiket jobb körülmények várják – tájékoztatott Habis László polgármester.

Erről tartottak fórumot március 25-én a Széchenyi utcai óvoda ­alkalmazotti közösségének, s az érintett szülőknek. A javaslat szerint nyártól ezen gyermekintézmény negyven óvodását a Kertész utca 38. szám alatt működő, kiváló feltételeket biztosító hely fogadja be. A váltást a csoportok megbontása nélkül, a megszokott, ismert óvónőkkel együtt bonyolítják. A Széchenyi utcai óvoda épülete egy 1880-ban, lakóházi funkcióra épített ingatlan, amely ma már nem kapna óvodai működési engedélyt. Az új helyen a dolgozóknak, s a gyermekeknek is komfortosabb, a mai kornak megfelelő, biztonságosabb körülményeket és ellátást biztosítanak. Igaz ez akár a vizesblokkok, akár a tornaszoba és sóterápia, akár az ovis úszás, vagy a helyben megoldott logopédiai szolgálat szempontjából.

A 150 éves épületben működő Farkasvölgyi Tagóvoda esetében is várható változás. Az idei beiratkozásnál már nem indítanak kiscsoportot, s egy év elteltével a középső csoportosok az új, Pozsonyi utcai óvodába költöznek, ez 2020-ra várható. Minderről a múlt héten tájékoztatták a szülőket, akiknek lehetőségük volt arra is, hogy a dolgozókkal együtt megismerjék az épülő óvoda terveit is.

Épülnek és szépülnek az óvodák

A Kertész út 100. szám alatt található ingatlanon új, négycsoportos óvodát épít az önkormányzat. A tavaly szeptemberben elindult beruházás következtében a XXI. század követelményeinek mindenben megfelelő kiszolgálóhelyiségekkel, irodával s egyéb, a szakmai munkát támogató terekkel rendelkezik majd az új intézmény. A második új óvoda építése is elindult a Pozsonyi úton. A Kertész úton megvalósuló óvodai fejlesztéshez hasonlóan ez is négycsoportos, korszerű óvoda lesz, megfelelő kiszolgálóhelyiségekkel, irodákkal. Továbbá három megyeszékhelyi óvodában – Benedek Elek Óvoda Joó János Tagóvodája, a Ney Ferenc Óvoda Gyermekkert Tagóvodája és a Szivárvány Óvodában Eszterlánc Tagóvodája – is energetikai fejlesztést végeznek el az idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában