Haller-ház

2019.04.02. 20:00

Végre megújulhat a legendás gyöngyösi palota

Még az idén megújulhat a Petőfi utcai Haller-ház. ­Jelenleg a projekt előkészítése zajlik az engedélyeztetési eljárásokkal. A kivitelezés a sikeres közbeszerzést követően kezdődhet el. Az épület felújításának fontos célja a kiemelt építészeti értékek szakszerű helyreállítása, védelme.

Hliva Éva

A Haller-házban lévő lelakott lakásokat is felújítják az uniós projekt jóvoltából Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Nehezen nyílik a lakat az egykori Haller–Berényi–Orczy-palota kapuján. Ez még az eredeti bejárati ajtó, ami a restaurálás után ismét régi pompájában fogadhatja majd a betérőket. Az épület jelenleg lakatlan, az egykori bérlakásként funkcionáló helyiségek üresek. A belső udvar gazos és szemetes. A barokk palota így is számos építészeti értéket rejt.

– Az önkormányzat TOP-os pályázati támogatásból, mintegy ötszázhúszmillió forintból végzi el többek közt ennek a műemlék épületnek a rehabilitációját – mondja Hamza Éva Kata, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. projektmenedzsere.

Hozzáteszi, ennek a nyertes pályázatnak a része még a Fuvaros utcában egy közösségi ház létrehozása, a Szép utcai bérlakás hat helyiségének felújítása, az Orbán-templom környezetének közösségi térré alakítása, valamint az észak-nyugati városrész közmű- és útfejlesztése is. A Petőfi Sándor utca 32–34. szám alatti ingatlan az eltelt évtizedek alatt számos funkciót ellátott – meséli kísérőnk.

– Az 1940-es évek óta volt pártszékház, gyűlésterem, javítóműhely, rendőrségi étkezde is. Egyesületi helyiség és könyvtár is helyet kapott itt, aztán az ingatlant önkormányzati lakásokként használták. Jelenleg az épületben lepusztult állapotú lakóhelyiségek és egy nyugdíjasklub által használt közösségi rész található. Az épület korábban a szomszédos Petőfi Sándor utca 30. szám alatti szárnnyal egy egységet alkotott, azt most a Mátra Múzeum használja – ismerteti.

Megtudjuk azt is, hogy az épület országos műemléki védelem alatt áll, és a város egyik legrégebbi háza, ezért kiemelten gondos hozzáállást, és értékőrző, értékmentő szemléletet igényel.

A Haller-házban lévő lelakott lakásokat is felújítják az uniós projekt jóvoltából Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A bejárati kapuk, a kő ajtókeretek, tagozatok és oszlopfejezetek, az udvari kőkapu és az emeleten a mennyezeti barokk freskó is kiemelt építészeti értékek, amelyeknek a szakszerű helyreállítása és védelme a felújítás fontos eleme – húzza alá.

A pincétől a padlásig bekukkantunk a helyiségekbe. Rózsaszín, piros, kék és fűzöld színű falak mutatják, a lakók saját igényüknek megfelelően alakították itt ki az életterüket. A hámló vakolatok, felszedett padlók, megkezdett csempék a gondatlan lakók hagyatékai.

– Még a felújítás kezdeti szakaszában járunk, a látványtervek elkészültek, de pár hét biztosan kell a munkák elkezdéséhez – hangsúlyozza a projektmenedzser. Addig pedig marad a nehezen nyíló lakat.

Az épületben malom működött

Hamza Éva Kata a tervekről elmondja, az udvart és az alsó szinten lévő helyiségeket közösségi színtérré alakítják. Klubok, egyesületek, csoportok számára teszik elérhetővé, ahol akár kiállításokat, különböző foglalkozásokat, koncerteket is rendezhetnének.

Az emeleti helyiségben bérlakásokat alakítanak ki. Rengeteg szakértői és restaurátori munka előzi meg a tényleges felújítást. A belső udvarban a földkupacok azt jelzik, hogy szakemberek már végeztek itt feltárásokat. Megtalálták a valamikori patakmeder helyét is, ez pedig azért érdekes, mert a házban malom is működött. A Pecze-malom a kastély részét képezte, még a XIX. században is megvolt. Ez a malom a telek nyugati részén helyezkedett el, tudjuk meg. Hátrasétálunk a kertbe is, ahol egy hatalmas tiszafa áll – vezetőnk elárulja, hogy a fa megmaradhat, viszont a kert helyrehozatala ezzel együtt igen nagy munka lesz. A hely most ugyan szeméttárolónak tűnik, de kedvelt pihenőhely lehet belőle, már csak vigyázni kellene rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában