tavasz

2019.04.01. 14:13

Virágba borulnak megyénk közterei

A tavasz beköszöntével sokan látnak hozzá udvaraik, kertjeik csinosításához, miként a nagyvárosokban is a közterületek szisztematikus rendbetételéhez. Körbekérdeztünk, hol, milyen munkálatok várhatók.

Süli Kinga

Virágosítás Egerben

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

A megyeszékhelyen jelenleg a fő hangsúly – az egész évben jellemző köztisztasági munkálatokon felül – a fák és cserjék metszésén, a fűnyíráson és a növényültetésen van – mondta el lapunknak Schläferné Farkas Bernadett. A Városgondozás Eger Kft. kommunikációs vezetője hozzátette, mindezeken felül útkarbantartási, a várható esőzések miatt csapadékcsatorna- és nyílt árokgondozási feladatok, valamint a játszótér, az utcabútor és köztéri alkotások karbantartásával kapcsolatos teendők kerülnek előtérbe. Aláhúzta, az utcabútorokat és a műemlékeket sajnos sokszor megrongálják, és előfordul, hogy játszótéri eszközökben, köztéri hulladékgyűjtőkben is kár keletkezik. Számítanak rá, hogy ilyen problémák miatt idén is végezniük kell majd helyreállítási munkálatokat.

Tavasszal megyeszerte kezdődnek virágosítási munkálatok, így Hatvanban is
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Hatvanban az év ezen szakában a lemosópermetezés, a fák, a talajtakaró- és térhatároló cserjék, a rózsák metszése, az évelő virág- és cserjeágyások takarítása, gyommentesítése, valamint az új növények ültetése van a középpontban – ismertette Molnár József. Az önkormányzati főtanácsadó hozzátette, ilyenkor elkezdik a különféle rongálások miatti helyreállításokat is, mint mondta, tavasszal különösen gyakori a fiatal fák, valamint a játszótéri eszközök tönkretétele.

Pifkó Tamás, a ­gyöngyösi polgármesteri hivatal sajtóreferense is növénygondozási feladatokról számolt be, valamint ilyenkor kátyúzást és átfogó gépi úttisztítást is végeznek a szakembereik. Hozzátette, Gyöngyösön is helyreállítják a rongálásokat, és felhívta a figyelmet, hogy ezek kijavítása, valamint a hétvégéket követően a szórakozók által szétdobált nagy mennyiségű szemét eltakarítása minden évben komoly kiadást jelent az önkormányzat számára.

Aszfaltozás, burkolatfestés is várható

A Magyar Közútnál is lezárult a téli időszak, amely tavaly november 10-től idén március 16-ig tartott. A következő hónapokban a kis és nagy felületű burkolatjavítási, burkolatjel-festési munkák, valamint a növénygondozási feladatok lesznek előtérben – derül ki a cég lapunknak eljuttatott közleményéből. Hangsúlyozták, a társaság mind a 93 mérnökségén lesznek a következő hetekben is olyan gépek készenlétben, amelyeket a hajnali fagyok, esetleges lefagyások esetén lehet bevetni. A cég tájékoztatásából kiderült, a társasághoz tartozó állami utakon az elmúlt hónapokban is folyamatosan végeztek lokális javítási munkákat a mérnökségek munkatársai, speciális, hidegaszfalt felhasználásával. Országosan a tartósabb javítási feladatok azonban csak a melegaszfalt-keverő telepek újranyitását követően kezdődhetnek el. A melegaszfaltos munkákat első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsonyabb forgalmú mellékutakon végzik el a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában