szabályozás

2019.04.11. 19:23

Vitás közgyűlésen döntöttek: nem működhet Egerben a hulladékfeldolgozó

Egyetlen, a hulladékgazdálkodást szabályozó rendelettervezetről döntött csütörtökön az egri közgyűlés. Az ülés nem volt indulatoktól mentes, ám megnyugtató döntéssel zárult.

Süli Kinga

A tanácskozás kezdetén Habis László (Fidesz-KDNP) városvezető elmondta, az egy héttel ezelőtti közmeghallgatás középpontjában egyértelműen a Vécsey völgybe tervezett elektronikai hulladékfeldolgozó ügye állt. Azt tapasztalta, az egriek a grémiumtól várnak megnyugtató megoldást, ezért a lehető leggyorsabban szerettek volna ezzel előállni, ezért készült a rendelettervezet. Ez a települési hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási helyi közszolgáltatásokról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló önkormányzati rendelet módosítására irányul.

A rendelettervezet lefekteti, csak és kizárólag a lakossági kommunális illetve a szokásos ipari tevékenység során keletkező hulladékok gyűjtése, tárolása megengedett a városban. Emellett megtiltja Egerben mind az új hulladékgazdálkodási üzemek létesítését, mind pedig az egy évnél nem régebbi hulladékgazdálkodási engedélyen alapuló tevékenységeket, különös tekintettel az elektronikai hulladék feldolgozására. A városvezető elmondta, az illetékes bizottságok megtárgyalták a tervezetet, számos szakember vett részt annak megalkotásában. Volt, aki túl szigorúnak, volt aki megengedőnek találta, véleménye szerint azonban az nem megengedő, hanem nagyon is szigorú, visszamenőleg is egyértelműen tiltó.

 

A szavazást megelőzően több képviselő is felszólalt. Komlósi Csaba (LMP) elmondta, a sajtónak az üzem vezetője azt nyilatkozta, a feldolgozó a választások után megnyithat, valamint már tartottak benne próbaüzemet, arról érdeklődött, mit tud erről a városvezetés.

Kérdésére Habis László reflektált. Mint mondta, az üzemről nyilatkozó fél magánvéleménye jelent meg a sajtóban, továbbra sincsenek meg a feltételek annak működéséhez. Hozzátette, próbaüzem lehetett, ám az üzem tulajdonosának arról csak a környezetvédelmi hatóság irányába van bejelentési kötelezettsége, nincs olyan szabály, ami szerint a helyi önkormányzatot kell értesíteni a próbaüzemről, ezért nem tudtak róla.

Mirkóczki Zita (DK-Együtt-MSZP) szerint a városvezetés korábban elvi hozzájárulást adott az üzem működéséhez a háttérben döntöttek volna annak elindulásáról. Erre reagálva Martonné Adler Ildikó (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, a városvezetés az elmúlt három év alatt semmilyen lépést nem tett, ami elősegítette volna az üzem működését, a városvezető egyértelműen állást foglalt amellett, hogy ilyen üzem nem működhet Egerben, amíg ő a polgármester. Hozzátette, az ellenzék az ügyet politikai haszonszerzésre használja fel.

A vita végén Habis László összegzésében leszögezte, egy korrekt szabályozás, született, ami egyáltalán nem megengedő, általános tiltást fogalmaz meg. A grémium végül tíz igen és öt tartózkodás ellenében elfogadta a rendelettervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában