Világjárók

2019.05.15. 14:00

Az andornaktályai párt elvarázsolta Dél-India különös világa

Urvölgyi Mónika és Börcsök Zoltán már több mint két éve alkotnak egy párt. Mindkettőjük számára az egyik legfontosabb az utazás élménye, és az ismeretlen helyek felfedezése.

Szűcs Tímea

– Mindig is szerettünk különleges helyekre utazni, átélni nem mindennapi élményeket, melyeket az utazási irodák nem tesznek lehetővé, vagy csak nagyon borsos áron. Így esett a választásunk az ázsiai körutunk részeként, a turisták által kevésbé ismert Dél-Indiára. Hosszas, közel fél éves szervezésünkbe került, mire körvonalazódtak bennünk a pontos állomások és sikerült mindent összeegyeztetnünk – részletezte Zoli.

– Kiutazásunkkor az első amit tapasztaltunk, és ezt többször is átéltük, hogy a helyiek ránk csodálkoztak, vagy sokszor meg is érintettek minket, ez néha félelmet keltően hatott, persze semmi rossz szándék nem volt mögötte, de számunkra mégis szokatlan volt. Ez elsődlegesen annak tudható be, hogy Dél-Indiában kevésbé megszokott az európai turista, emiatt nem árt ha kísérővel járjuk az utcákat. A hinduizmusban négy kasztrendszer van, a mi kísérőnk, akivel a későbbiekben igazi baráti kapcsolatba kerültünk, a papi kasztrendszerből való, így mellette biztonságban érezhettünk magunkat, általa olyan helyekre is bejutottunk, ahová sok helyi sem léphet be – mesélték a fiatalok.

– Ami szintén szembetűnő, hogy az emberek életét teljes mértékben áthatja a vallás, ha tehetik napi szinten járnak a templomokba, emellett a virágdíszek, a szertartások mind lenyűgözőek, ami szintén szorosan kapcsolódik vallásukhoz. Házaik inkább hasonlítanak kunyhóra, ellenben templomaik díszítésére és környezetére kiemelten figyelnek – tették hozzá Móniék.

Tandzsavúr- Rádzsarádzsa temploma Fotó: beküldött

A pár arról is mesélt, hogy az indiai emberek szokásai és felfogása merően eltér a mienktől, máshogy élnek, gondolkodnak, számukra az élet másról szól, mondhatni sokkal boldogabbak. Számos tévhitet hallani, de alapvetően elmondható, hogy számukra más a fontos, nem életcéljuk, hogy szép házuk, autójuk legyen. Hitük szerint olyan dolgokat kell fejleszteniük lelkükben, amit a halál után is magukkal visznek, emiatt nem is hajszolják a pénzt, egyszerűen élik napjaikat. Ezzel ellentétben vallási életük merően más, templomaikban folyamatos nyüzsgés tapasztalható, esküvők, tisztító szertartások vagy akár gyémánt lakodalmak mindennapos helyszínéül szolgálnak.

Mayiladathurai közelében-Párvati-templom Fotó: beküldött

– Kiérkezésünk második napján, tartották a méltán híres Full Moon Fesztivált, melyen volt szerencsénk részt venni. Ez a különleges 10-20 ezres tömeget megmozgató, vallási rendezvény, ahol a hívők közel 16 km-es kört tesznek meg, egy igazán felemelő, és egyedülálló élménnyel gazdagított mindkettőnket. Egész ott tartózkodásunk talán legmaradandóbb emlékét nyújtotta, megtapasztalhattuk az igazi egységélményt és összetartozás érzést – részletezte a pár.

Tiruvannamalai- Full Moon fesztivál Fotó: beküldött

– A közlekedés szempontjából mi az autóbérlést tartottuk a legkézenfekvőbbnek, bár hozzá kell tenni, hogy kevesen használnak személyautó. Az ottani tömegközlekedés, igazán autentikus élményt kínál, de számunkra az idő szűke miatt előnyösebb volt az autós utazás. A helyiek leginkább motorral vagy biciklivel közlekednek, emiatt is van rengetek egysávos út a városokban – mesélte Zoli.

Chidambaram-Dancing Shiva-templom Fotó: beküldött

A fiatal utazók elmondásuk szerint olyan világba nyertek betekintés, ahol igazán boldogok és elégedettek az emberek, körülményeik ellenére. A hely varázsa igazi kikapcsolódást ígér a nyugati mindennapokhoz képest. Egy csodálatos kultúra, melyet mélyen áthat a vallás és az egymás iránti tisztelet. Minket is meglepetésként ért, hogy milyen meseszép és sokoldalú templomokat rejt ez a távol keleti, különleges ország, mely színes, dekoratív és lebilincselő.

Végezetül talán a legfontosabb, hogy megtapasztalhattuk az igazi flow élményt egy fergeteges fesztivál alkalmával, a hangulat, amit ott átéltünk mélyen tükrözte az összetartozás fontosságát, az emberek alkohol nélküli felszabadultsága, az ami merően más mint sok nyugati fesztiválon. Úgy gondoljuk, hogy Dél-Indiába híre ellenére is érdemes ellátogatni, aki nyitott rá, annak szívesen segítünk egy felejthetetlen utazás megszervezésében – fejtette ki Móni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában