előzetes

2019.05.25. 20:00

Európai parlamenti-választás: vasárnap voksolhatunk

Vasárnap kicsivel több mint nyolcmillió választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet. Összefoglaltuk, mit kell tudni a voksolásról.

Molnár Helga

Vasárnap dönthetünk, kik képviseljék országunkat az Európai Parlamentben Képünk illusztráció. Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika – mondta dr. Barta Viktor megyei főjegyző.

A pártok logója és neve alatt a pártlista első öt jelöltjének nevét tüntették fel a szavazólapon. A május 26-i szavazáson a választópolgárok 10 ezer 277 hazai szavazókörben, 132 külképviseleten személyesen szavazhatnak, a több mint 115 ezer regisztrált választópolgár pedig levélben adhatja le szavazatát.

Kifejtette, a választás általános szabályai változatlanok, vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig lehet voksolni.

– Lehetőség szerint ne az utolsó pillanatban járuljunk az urnák elé, hogy elkerülhető legyen a hosszabb sorban állás. Szavazni vagy a szavazóhelyiségekben vagy mozgóurnák segítségével lehet – tette hozzá.

Kitért arra is, mely okmányokat kell magunkkal vinni, hogy leadhassuk szavazatunkat.

– Személyi igazolvánnyal, arcképes vezetői engedéllyel vagy útlevéllel igazolhatjuk magunkat, illetve lakcímkártya vagy a személyi azonosító jelet igazoló okirat szükségeltetik még. Mozgóurnát egészen vasárnap 12 óráig lehet igényelni – részletezte. Mozgóurnát az igényelhet, aki mozgásában egészségügyi állapota, fogyatékossága vagy fogvatartása miatt akadályoztatott.

Dr. Barta Viktor szót ejtett az átjelentkezésekről is, amelyet a héten szerdáig kérelmezhettek a választópolgárok. Heves megyében hozzávetőleg 242 ezren szavazhatnak, ebből körülbelül 2500-an jelentkeztek át más szavazókörből, mozgóurát pedig több mint 1200-an igényeltek, ez a szám viszont még változhat.

Vasárnap dönthetünk, kik képviseljék országunkat az Európai Parlamentben Képünk illusztráció. Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rátért arra is, hogy jogorvoslati lehetőséggel ezúttal a Heves Megyei Területi Választási Bizottsághoz lehet fordulni.

– Ha bárki ilyenfajta kérelemmel fordulna a bizottsághoz, akkor a sérelmezett tevékenységtől számított három napon belül meg kell tenni a kifogását. Azt írásban – személyesen, levélben, faxon vagy elektronikus levélben – nyújthatja be, a jogszabályban meghatározott adatokat szerepeltetve benne – hangsúlyozta.

Hozzátette továbbá, hogy a Nemzeti Választási Iroda hivatalos Valasztas.hu weboldala rengeteg segítséget nyújt a választópolgárok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában