Konferencia

2019.05.27. 16:42

Hetedszer találkoznak Egerben a zeneipar képviselői a Music Hungary konferencián

Idén hetedik éve, hogy a hazai zeneipar szereplőinek naptárában ott szerepel a Feszt!Eger nyitánya előtt a megyeszékhelyen megrendezett Music Hungary konferencia.

G. R.

Ahogy a résztvevők megfogalmazták, ez a könnyűzenei szakma nagy közös osztálykirándulása, a legfontosabb találkozási hely, ahol évről évre előkerülnek a zeneipart érintő legfontosabb ügyek. Nincs ez másképpen az idén sem. Hétfőn megnyílt a Bolyki-völgyben a kétnapos tanácskozás, s már az első napon kultúrafinanszírozásról, városi zenei koncepciók születéséről is beszéltek egyebek között.

– A szívem közepe a kreatív ipar – ezzel a felütéssel kezdte Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a Music Hungary konferencia nyitónapján. A Bolyki-völgyben rendezett szakmai tanácskozáson a biztos az Emberbe Városok panelbeszélgetés vendégeként beszélt a Kreatív Európa Programról, arról fontosnak tartja a kreatív ipar egységes európai koncepciójának és stratégiájának kidolgozását. Szavai szerint Európa ebben a szegmensben ma még piacvezető a világban, de a széttöredezettség hátrány lehet, hiszen rohamosan jönnek fel a legfőbb versenytársak, köztük például Kína és az Egyesült Államok.

Navracsics Tibor(balról) és Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke a Bolyki Pincészetben tartott konferencián Fotó: Nemes Róbert

Navracsics Tibor rámutatott: az, hogy a Kreatív Európa Program költségvetése 1,5 milliárd euró, az korántsem jelenti azt, hogy ennyi pénz jutna a kreatív iparra Európában, hiszen számos más uniós forrás van, amelyből fordíthatnak erre az ágazatra. Ráadásul a 2021-ben induló költségvetési ciklusban várhatóan ez a keret is bővülni fog.

Az unió génjeiben van, hogy mindent a piac felől néz. A kultúra és a sport ebben kivételt képezhet a specifikumai miatt, ebből adódóan, ha bevételérzékeny területekről beszélünk – a könnyűzene is ilyen –, akkor azt szívesen hagyja a piacra, hívta fel a figyelmet a biztos. Áttörésnek nevezte a Music Moves Europe Programot, amely kifejezetten azt célozza, hogy Európa kialakítson egy egységes zenei stratégiát.

A Nemzeti Kulturális Alap alelnökének szavai összecsengtek a biztoséval. Lőrinczy György szerint vissza kell hozni az üzleti alapú gondolkodást a kultúrába, ezen belül a zenei életbe, miközben át kell gondolni az állami finanszírozás szerepét ezeken a területeken.

Rázsi Botond Eger alpolgármestere az immár öt éves Egri Ifjúsági Zenei Programot (EIZP) mutatta be a konferencia résztvevőinek a beszélgetésen. Beszélt arról, hogy Egernek bár zenei koncepciója nincs, ám a kulturális, illetve az ifjúsági koncepció aktív megvalósítása ezt a területet is érinti. Az EIZP jóvoltából évente 3,5 millió forint juttat Egerben az önkormányzat a feltörekvő helyi zenekaroknak egyrészt működésre, másrészt arra, hogy megismerje őket a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában