Gasztronómia

2019.05.15. 11:30

Ízek tanodája – ifjú szakácsok alkottak szuper egészséges menüket

Csillogó gyerekszemekkel, szorgos kezekkel, fenséges illatokkal és nem utolsósorban ínycsiklandozó falatokkal telt meg a napokban az Ízek Tanodája tankonyha. Ez alkalommal a hatvani Szent István Általános Iskola diákjai főzték meg szuper egészséges menüjüket.

H. É.

Nagy a sürgés-forgás a tankonyhában, most a gyerekeké a fazék és a fakanál. A tanulók kötényt kötnek, szakácssapkát húznak, és indulhat a munka. Verseny ez a javából, négy csapat mérkőzik. A McFőzlek tagjai negyedikesek, Lotti, Márk és Kinga elosztotta egymás közt a feladatokat.

– Paprikakrémleves, ­óvári csirkemell salátával és hamis marcipángolyó készül. Én készítem a főételt, amelyet otthon már többször is megfőztünk anyával – meséli Lotti. Kiderül, mindannyian kipróbálták már a menüt odahaza.

– Gyakran segítek otthon is, szeretek főzni – teszi hozzá Márk, és a társai is bólogatnak, jelezve, ők úgyszintén. A tűzhelyeken rotyognak már a levesek. Nagy Zoltán, a tankonyha vezetője azt mondja, jó látni, hogy a fiatalok lelkesen, hozzáértően és szeretettel készítik el az ételeket.

– A kisiskolások komolyan érdeklődnek a főzés iránt, és sokat tudnak a különböző alapanyagokról is. A bulgur, vagy a kuszkusz sem volt számukra ismeretlen hozzávaló – osztja meg velünk tapasztalatait a királyi séf, aki a gyerekekkel már korábban is találkozott. Elmondja, a Menő menza versenyben már két fordulón túl vannak a kis szakácsok. Ám a séfnek nincs sok ideje beszélgetni, a diákok jönnek hozzá, tanácsot kérnek. Megtudom, a legjobb négy csapat versenyzik most, ugyanis az iskolában már megmérettették magukat. Akkor öt alapanyagból kellett egy főfogást rittyenteniük.

A lelkes diákoknak Nagy Zoltán, a tankonyha vezetője segített a tűzhely mellett Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Mosolygós Almák nevű csapat szintén nem lazsál. Hozzájuk is érkezik segítség, ugyanis a mártásuk hígra sikerült. A gyerekek figyelnek, kóstolnak, és már a következő munkafolyamatot készítik elő. – Minden egészséges, az alapanyagok és az elkészített fogások is – magyarázza a negyedikes Molli, a mosolygós csapat szószólója, aki sok újdonságot tanult az iskolában a főzésről. Otthon is gyakran meglepi szüleit saját készítésű reggelivel.

A Három Séf csapat menüje összetett, vegán és gluténmentes is a sü­tő­tök­krém­le­ve­sük és a gombás ragujuk. A diákokat kísérő tanárnő elmondja, egy nyertes pályázatnak köszönhetően nyílt lehetőségük arra, hogy programokat szervezzenek az egészséges életmód jegyében. Me­ze­i­né Dávid Márta projektvezető úgy véli, a gyerekeknek fontos, hogy korán azonosuljanak e szemlélettel.

Közben a csapatok étkei lassan elkészülnek. Ötfős szakmai zsűri bírálja a menüt, az íz mellett a tálalást is értékelik. Nem szakácskodtak hiába, végül a Megfőzlek csapata nyerte meg az Iskola Séfje címért folyó versenyt.

Menő menzák lesznek az iskolákban

Mezeiné Dávid Márta elmondja, az intézményük alapítványa pályázott a „Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok” című felhívásra. – A nyertes pályázatunkban húszmillió forintot költhetünk az egészséges étkezést, ételeket népszerűsítő programokra. Igyekszünk a gyerekeknek érdekes, hasznos és szórakoztató elfoglaltságot is kínálni. Sok esemény a szülők számára is nyitott.

Járt már nálunk gasztropszichológus, de voltunk Bükkszentkereszten gyógynövényekkel ismerkedni, dietetikus, gyermekorvos is érkezett hozzánk. Kuktatanoda-szakkört indítottunk, és a zöldség-gyümölcs ismereti vetélkedő is népszerű volt. A projekt lehetőséget ad eszközbeszerzésekre, így ennek köszönhetően például az iskola ebédlője megújulhat, de ivókutakkal is bővült az intézmény – részletezi a tanárnő. Hozzáteszi, az országos pályázaton Heves megyéből összesen tizenegy alapítvány nyert pénzt az egészséges életmódot népszerűsítő program támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában