lehetőség

2019.05.09. 20:00

Új esély Nagyrédén: ingyenlakást kapnak két évre a fiatalok

Átadták azokat az új lakásokat a településen, amelyeket egy 120 millió forintos európai uniós pályázatból újítottak fel, rendeztek be. Az önkormányzat a nyertes projektből képzéseket, tanácsadásokat és ösztöndíjprogramot is szervezett a helyi fiatalok számára.

Hliva Éva

Új gazdára várnak a korszerű, felújított egykori szolgálati lakások

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A csaknem 75 négyzetméteres tetőtéri kétszobás lakáshoz világos, jó fekvésű kis konyha, fürdőszoba, kamra tartozik. A szemközti otthon is hasonló, bútorozott, már beköltözhető. A Fő úti két ingatlan elkészült, ám még két egykori szolgálati lakást felújítanak és egy 50 négyzetméteres kertes ház is várja az itt letelepedni vágyókat.

Új gazdára várnak a korszerű, felújított egykori szolgálati lakások
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A Fiatalok helyben tartásának támogatása Nagyrédén című nagyszabású projekt tette lehetővé, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat felújítva, korszerűsítve olyan helyi, vagy beköltöző fiataloknak adjuk ki ingyen, akik a nagyközségben szeretnének élni, dolgozni, letelepedni – tudtuk meg a község polgármesterétől. Siposné­ Fodor Judit az ünnepélyes átadáson úgy fogalmazott: a település egy jó hely, amelyet még jobbá szeretnének tenni és ezt a fiatalok is hasonlóan érzik, mert sokan éltek a lehetőséggel. Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében kiemelte, a legnagyobb dolog a fiatalok támogatása, ez pedig páratlan lehetőség Nagyrédén.

Az Esély Otthon pályázatra Siraki Judit és Gali Réka is jelentkezett. Az önkormányzat a beérkezett pályázók között dönt és a szerencsések csak ezután költözhetnek. A fiatal óvónők a nagyrédei gyermekintézményben dolgoznak és mindketten úgy vélik, nagyszerű lehetőség lenne az életet egy ilyen helyen elkezdeni.

– Hét éve kerültem ide Nógrád megyéből. Rögtön megtetszett a község. Sajnos a településen nincs nagyon más lakhatási lehetőség, így számomra ez igen nagy segítség lenne – mesélte Siraki Judit.

Gali Réka a párjával költözne és hamarosan családot is alapítanának.

– Csak a rezsit kellene két évig fizetni, addig pedig tudnánk spórolni a párommal. Most Gyöngyösről járok naponta ide dolgozni, de nagyon szívesen élnék itt – mondta el az óvónő.

Számos ifjúnak segít a projekt

Az Esély Otthon program – a fiatalok helyben tartását és lakhatását elősegítő európai uniós és hazai több mint százmillió forintos projekt – másik fontos eleme az ösztöndíj-támogatás mind vállalkozásban résztvevők, mind pedig a tanulmányaik anyagi megsegítésére pályázók ­számára. A tanulók ennek keretében havonként hetvenötezer forintot kapnak tíz hónapon keresztül. A vállalkozási kedv növelésére, a fiatal vállalkozók számára képzési lehetőségeket és különböző pénzforrásokat biztosítanak, valamint a helybeli ifjak életpálya-tervezését is már 16 éves kortól karrier-tanácsadással, pályaorientációval segítik a programnak köszönhetően. Az érdeklődők ezeken túl közösség- és készségfejlesztő programokban is részt vehetnek. A projekt 2020-ig tart és megközelítőleg 800 fiatalt érint a településen, derült ki az átadó utáni szakmai napon, amelyen a projekt eredményeit és tapasztalatait osztották meg a programban részt vevő más települések képviselőivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában