Állatvédelem

2019.05.29. 17:30

Visszakerültek a mentett kisállatok igazi otthonukba (fotókkal)

Megmentett nagy fakopáncsot, fekete rigókat, széncinegéket, erdei pintyeket, továbbá sünöket, vörös mókusokat és nagy pelét is szabadon engedtek szerdán a felsőtárkányi látogatóközpontnál.

Molnár Helga

A nem mindennapi esemény a Fővárosi Állat- és Növénykertben zajló nemzetközi vadállatmentési konferencia terepi programjának a része volt. – A háromnapos tanácskozásra a ZOO4NAT – Szlovák és magyar állatkertek az állatvilág megőrzéséért a határmenti térségben elnevezésű projekt keretében került sor. Mindez az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Szlovákia és Magyarország határán átnyúló együttműködési program részeként, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Kassai Állatkert közös projektjeként valósult meg. A felsőtárkányi elengedéskor a Fővárosi Állat- és Növénykertben meggyógyított, illetve felerősített és felnevelt mentett állatok kerültek vissza a szabad természetbe – mondta el az eseményen Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője.

Igazi otthonukba kerültek vissza az apró állatok Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Vadon élő madarak, kisemlősök és más vadállatok mentéséről tartottak nemzetközi konferenciát a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Kassai Állatkerttel közösen szervezett szimpóziumon a vadállatmentés számos jeles, nemzetközi hírű szakembere vett részt az Egyesült Államokból, Oroszországból, Csehországból, Szlovákiából, Horvátországból és Magyarországról.

– A konferencia fő témái az őshonos állatvilág emberi segítségre szoruló egyedeinek mentése, a mentőmunka természetvédelmi vonatkozásai, a visszatelepítés s visszavadítás kérdései, a mentett állatok gyógyászata, a mentőmunkával összefüggő ismeretterjesztés és a mentőközpontok fejlődésének távlatai voltak – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

 

A három napon át tartó konferencián 17 előadást tartottak, a vadállatmentésben leginkább érintett állatok, többek között a ragadozó madarak, a sünök, a denevérek vagy éppen a hüllők mentésével kapcsolatban. Szerdán a résztvevők – köztük Persányi Miklós, a fővárosi állatkert főigazgatója –, kiránduláson vettek részt a Bükki Nemzeti Parkban. – Azért jöttünk a Bükkbe ma, hogy a fővárosi állatkertben meggyógyított mentett állatokat elengedjük itt, Felsőtárkányban – részletezte Hanga Zoltán.

Sünöket, mókust, pelét, fakopáncsot és más madarakat, összesen tizenhét állatot engedtek szabadon. Többet az állatkert főigazagtója engedett vissza eredeti otthonába, a természetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában