Kirándulás

2019.06.24. 16:37

Idén is jártak Böjte Csabánál a gyöngyösi önkéntesek, akik palántákat, adományokat is vittek

Népszerű minden évben a székelyföldi utazásuk. Családi gazdaságokat látogatnak, részt vesznek a Székelyföldi Gyógynövénynapon.

H. É.

Az egy­kori főiskolán hét évvel ezelőtt megalakult Gyógynövény Klub tevékenysége máig kiterjed a határon túlra is. Lakatos Márk mesteroktató, a klub mentortanára elmondta, közel tíz évvel ezelőtt még folytatott gyógynövényes ismereteket átadó önálló képzést az akkori Károly Róbert Főiskola.

Az azóta országosan megszűnt szak nagyon sok hallgatót vonzott, de más képzési területek hallgatóit, sőt a szélesebb nyilvánosságot is érdekelték a gyógynövényes ismeretek. Ezek vezettek a Gyógynövény Klub hét évvel ezelőtti megalakulásához. – A klub tevékenysége szerteágazó, azonban a gyógynövényes tudásanyagot átadó rendezvények állnak a középpontjában. A klub folyamatosan jelen van bemutatókkal a Gyöngyösi Károly Róbert Campus rendezvényein, herbabemutatót és teakóstolást szervezünk, de segítséget adunk a gyógy- és fűszernövények gyűjtéséhez, termesztéséhez és az alkalmazáshoz is – ismertette a mesteroktató.

Hozzátette, hogy minden tanévben fogadják a gyógynövények iránt érdeklődő diákokat. Ők egy-egy rendhagyó órán élőben is megismerhetik a gyógy- és fűszernövények környezetünkben gyakoribb és kevésbé ismert fajait. Ehhez a közel száz fajból álló élő gyűjtemény nyújt segítséget.

Önkéntesek a csíksomlyói gyermekotthonban élőkkel s Böjte Csaba szerzetessel Fotó: beküldött

– A klubfoglalkozásokon nem csupán előadásokra, hanem üzemlátogatásokra is járunk. A Rákóczi Szövetség támogatásával már hat éve töretlenül tart az önkéntes kertészkedés. A Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központjában palántákat ültetünk az ott élő gyermekekkel – mesélte Lakatos Márk.

Népszerű minden évben a székelyföldi utazásuk. Családi gazdaságokat látogatnak, részt vesznek a Székelyföldi Gyógynövénynapon. Rendezvényeik nyilvánosak, az egyetem weboldalán szerepelnek. Köztudott, az Eszterházy Károly Egyetem kezdeményezte a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzést. A mesteroktató reméli, ennek jóvoltából újra megjelenhet az egyetemi képzésben a gyógynövényes kurzus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában