Munkában a tűzoltók

2019.06.29. 20:00

Komoly tűzveszélyt jelenthetnek az aratási munkák Hevesben

Az aratáskor, betakarításkor a működő gépek fokozott tűzveszélyességi kockázatot jelentenek a meleg, száraz időben. Fontos a gépek megfelelő műszaki állapota, figyelmeztet a katasztrófavédelem. Szakembereik szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket.

Szabó Katalin

Ercilla, 2019. február 13. Erdõtûz lángjait oltja egy tûzoltó a chilei Ercilla környékén 2019. február 12-én. A kormány adatai szerint az ez évi erdõtüzek eddig 41 742 hektárt érintettek a dél-amerikai országban, 39 százalékkal többet, mint az elõzõ év azonos idõszakában. MTI/EPA/EFE

Hamarosan beköszönt a betakarítási munkák időszaka. Szinte minden évben előfordul egy-egy nagyobb tűzeset, mely betakarítatlan terményt és értékeket pusztít el. A tavalyi eset figyelmeztető: tűz ütött ki egy gabonatáblában Füzesabony határában, egy közelben lévő tanyát is veszélyeztetett. A hivatásos egységeket riasztották a tíz hektárra kiterjedt tűzhöz, tizennyolc tűzoltó három vízsugárral oltotta a lángokat. A munkálatokat két erőgép segítette a terület körbetárcsázásával.

 

A hőségben különösen fontos betartani a tűzvédelmi szabályokat. Képünk illusztráció Fotó: MTI

– A nagy hőségben folyamatosan működő gépek fokozott tűzveszélyességi kockázatot jelentenek. Fontos a gépek megfelelő műszaki állapota, s a szakszerű munkavégzés. Ha nem körültekintően végzik az aratási munkálatokat, odaveszhet a termés, és lángok martalékává válhat az értékes munkagép is – tájékoztatott Nagy Csaba tű. főhadnagy megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Elmondta, a betakarítással kapcsolatos tüzek megelőzésére a katasztrófavédelmi kirendeltségek a nyáron szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket, azok műszaki állapotát. A hatóság vizsgálja többek közt a kipufogórendszer és a szikrafogó állapotát. Megnézik, rendelkeznek-e a gazdák az előírt tűzoltókészülékekkel, megtartották-e a gépszemléket.

A tűzoltó főhadnagy hozzátette, a kalászos növények betakarítását lehetőleg a közutakhoz és vasútvonalakhoz legközelebb eső részen kell kezdeni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást alkalmazva. Kazlat, szérűt vagy rostnövénytárolót a robbanásveszélyes anyagok tárolására szolgáló építményektől kétszáz, egyéb épületektől száz, közúttól, erdőtől vagy a betakarítatlan gabonától pedig huszonöt, a magasfeszültségű, föld feletti elektromos vezetéktől húsz méter védőtávolságra kell elhelyezni. Fontos, a szabadban a kazlak között legalább húsz méter távolságot tartsanak.

– Munkavégzés közben tilos a dohányzás a vezetőfülkében is. A területtől minimum tizenöt méterre tanácsos kialakítani a dohányzóhelyet, s elég vizet kell tárolni. Nyílt lánggal járó munkát tilos végezni a tarlón, szérűn vagy rostnövénytároló területén. Kötelező a gépek akkumulátorának védőburkolata, a kipufogó és a szikrafogó megtisztítása naponta. Pihenőben a gépet a táblától legalább 15 méterre kell leállítani vagy védőszántásra van szükség. A tűzvédelmi szabályokról a katasztrófavédelmi kirendeltségeken érdeklődhetnek – mondta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában