Zöld vállalkozó díj

2019.06.13. 14:00

Zöld különdíjat kapott a környezetbarát nagyvisnyói fafaragó

A Zilahy-díjas népi iparművész, Tóth Lóránt környezetbarát módon alkot, emellett rendszeresen tart kézműves-foglalkozásokat gyerekeknek.

Tóth Balázs

A Bükki ­Nemzeti Park Igazgatóságának Zöld vállalkozói díj pályázatán kapott különdíjat Tóth Lóránt nagyvisnyói fafaragó népi iparművész. Az állami szervezet első alkalommal hirdette meg a pályázatot, amelynek az volt a célja, hogy bemutassák a védett természeti területeken folyó tevékenységeket. E térségekben bizonyos foglalatosságok nem, vagy csak korlátozottan végezhetők. Ezek a vidékek csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ott élők megtalálják a bennük rejlő lehetőségeiket, hasznot formálnak a védett értékekből, s hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fejlesztéséhez.

Tóth Lóránt méltatásában elhangzott, hogy a termékeket maga állítja elő, az értékesítésében a családja is segít. Több régi, elfeledett mesterséghez készít alapanyagokat, mint mézeskalácsütő fa, fakulacsok, kékfestőnyomó. Büszke arra, hogy a termékei már minden földrészre eljutottak.

– A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén elismerik munkásságomat, bárhová megyek, a nemzeti parkot képviselem bükki emberként. Tavaly védjegyet kaptak a kekszformáim, a mézeskalácssütő fáim. Idén is pályázom egy különlegességgel, illetve székkel, paddal szeretnék indulni a védjegyért. A Zöld vállalkozói díj fontos és értékes számomra. Mostanában nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem, én eddig is ennek megfelelően készítettem a termékeimet, most már papírom is van róla – emelte ki Tóth Lóránt.

Tóth Lóránt nagyvisnyói fafaragó különdíjat vehetett át a május végi díjkiosztó ünnepségen Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fával dolgozik, amellyel nem szennyezi a környezetet, az általa használt ragasztó is természetbarát, növényi alapanyagból készül. Nem is dolgozik ipari gépekkel, termékei nagyrészt kézzel készülnek, valamint barkácsgépeket alkalmaz, amelyek kevés energiát fogyasztanak és nem bocsátanak ki káros anyagokat. Műhelyében a villanyvilágítás is A energetikai kategóriás.

A fafaragó rendszeresen tart kézműves-foglalkozásokat, a múlt héten mindennap alkothattak vele a gyerekek. Bekölcén, Egerben, Verpeléten, Szilvásváradon és Nagyvisnyón is megjelent rendezvényeken, iskolában, óvodában. Ezeken alkalmanként 15–20, vagy még ennél is több gyerek vett részt. Tanít az egri Waldorf-iskolában is, ott a ballagó nyolcadikosok egy faragott padot készítettek mestermunkaként.

– A kézműves-foglalkozásokon volt, aki olyan élethű versenyautót készített el, amit maga tervezett – mondta Tóth Lóránt. – Mások lepkét, lovacskát, sárkányt, madarat alkottak, ki is színezték, így jobban megismerték az erdei állatokat. Ezekre tizenkilenc éve is nagy igény volt, akkoriban az ilyen foglalkozásokon pörgettyűk készültek, én kezdtem különböző figurákat, játékokat formálni. Hozok alapanyagot, a gyerekek saját rajzuk alapján is dolgozhatnak, de vannak körberajzolható alakok is. Lombfűrészgéppel kivágjuk a formát, összeillesztjük, ragasztjuk, vagy szögeljük. Aki akarja, kézi fűrésszel is dolgozhat, de késsel, bicskával, vésővel is faraghat.

Szlovéniában képviselheti a Bükköt

A tavalyi váratlanul érkezett nagyvisnyói árvíz Tóth Lóránt műhelyét is tönkretette, ennek ellenére abban az esztendőben majdnem száz helyen tartott foglalkozást. Idén is nagyon sok helyre hívták, bár, mint mondta, még pár időpont beleférhet ezután is. Nyáron is jár bemutatót, ismertetőt tartani vásárokra, más rendezvényekre. Két hét múlva például Szlovéniába utazik tanulmányútra és bemutatni a bükki fafaragást, Nagyvisnyót. Az úton való részvételt a különdíjjal nyerte el. Elmondta, hogy folyamatosan bővíti a termékpalettát, a foglalkozásokon legutóbb az erdei állatok – harkály, fecske, cinege – jöttek be, ezek készíthetők el darabokból. De vannak autók, repülők, sárkányok is, csak a fantázia szab határt a fából való játékfaragásnak. A gyerekeknek is rengeteg ötletük van, csak rá kell vezetni őket, s meg is tudjuk csinálni a rendelkezésre álló eszközökkel.

Pályázat védjegyre

Ebben az évben június 15-ig pályázhatnak a Bükki Nemzeti Parki Védjegyre a jellegzetes, helyi előállítású termékekkel, amelyeket az igazgatóság területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen termeltek, készítettek, elsődlegesen a természet védelmével összhangban. Ezek lehetnek élelmiszerek, kézműves termékek, ökoturisztikai, falusi szálláshelyek, valamint még ökoturisztikai szolgáltatások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában