Környezetszennyezés

2019.07.30. 07:00

Habzó, szúrós szagú volt a Bene-patak vize, vizsgálják a szennyezés okát

Bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban napokon át Detknél. A településen halpusztulást nem tapasztaltak, ám a patak jászdózsai szakaszánál már találtak vélhetően a szennyezés miatt elpusztult hal tetemeket. A katasztrófavédelem több társ szakhatóság bevonásával együtt vizsgálja a szennyezés okát.

Hliva Éva

2019.07.29 - Bene patak Detken - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

– Habos, bűzös volt a patak napokon át, először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, mint a mocsár – ecsetelte egy helyi asszony, amikor arról kérdeztük tapasztalt-e valamilyen szennyezést a településen keresztül folyó patakban. A nevét nem szerette volna elárulni, ám azt még hozzátette, hogy a patak közelében lakik, de azóta nem hallja a békák kuruttyolását. Ottjártunkkor a falu hídjáról letekintve intenzíven folydogált a patak, vize saras volt, ám ez akár az aznapi délelőtti intenzív esőzésnek is köszönhető.

Kókai Eszter tíz hónapos kislányával gyakran jár át a hídon, ő is megerősítette, hogy néhány napja szennyvíz szagú habos víz folyt a mederben több napon át. – Múlt hét csütörtökön már nagyon erősen érződött, akkor a katasztrófavédelemtől is kijöttek, már nagyon büdös, piszkos, habos volt a víz, olyan, mint amikor mi a mosógépből kiengedjük a kádba – magyarázta.

Hétfőn már békésen folydogált medrében a Bene-patak, nem volt bűzös a vize Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szintén hasonlókat mondott egy detki úr, aki a faluban gyakran pattan biciklire. – Amikor már kicsit hűvösebb van, esténként a környéken szoktam kerékpározni. A múlthéten nagyon kellemetlen szag volt erre, szóltam is a hivatalba, de már tudtak róla – mondta a nevét szintén elhallgatni kérő nyilatkozó. Természetesen a polgármestertől is megkérdeztük, hogy mit tud a szennyezett patakról.

– A múlthéten a halőr jelezte, hogy Jászdózsa környékén több elpusztult haltetemet is látott – mondta Pelle Sándor –, nálunk akkor a patak színe megváltozott, habos, büdös, fekete színű lett a vize. Akkor azonnal szóltunk az ügyben érintett hatóságoknak, a katasztrófavédelem szakemberei a bejelentést követően a helyszínre is érkeztek. Hivatalos tájékoztatást egyenlőre még nem kaptunk, de azóta már megszűnt ez a szennyeződés – tette hozzá a falu vezetője.

A Heol is kereste a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivőjét. Nagy Csaba telefonos beszélgetésünk alkalmával megerősítette, hogy valóban kaptak bejelentést a szennyezés miatt, ám a társhatóságok bevonásával még vizsgálják az okokat.

Később írásban közölte: a vonatkozó jogszabály szerint a környezetkárosodás megelőzésének és elhárításának rendjéről szóló kormányrendelet szerint a környezetkárosodás megelőzési és elhárítási feladatainak ellátása osztott hatáskörök mentén, vizek esetében, a vízminőségi kárelhárítás esetén a katasztrófavédelmi igazgatóságok, mint vízügyi és vízvédelmi hatóságok döntenek a környezetkárosodás minősítéséről. A vízügyi igazgatóságok látják el az operatív feladatokat, a kormányhivatalok környezetvédelmi laboratóriumai pedig a mintavételeket és vizsgálatokat végzik el.

Az ügyben érintett hatóságok – vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem – bejelentés alapján megkezdték a vizsgálatokat, amelyek jelenleg is tartanak. Azonnali intézkedésként elzárták a szennyezés további bekerülésének útját, és friss vízzel hígítják az érintett patakok vizét. További intézkedésekről az eljáró hatóságok a kivizsgálás lezárását követően döntenek. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a Bene-patakon és Tarna-patakon III. vízminőség-készültségi fokozatot rendelt el. A lakosságra nézve a kialakult helyzet nem jelent veszélyt, természetesen az elhullott állatok nem fogyaszthatóak, ezért azokat folyamatosan szedik ki a patakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában