sajtótájékoztató

2019.07.02. 16:06

Ötven éves üzembiztonság és új ipari terület Egerben

Nettó 250 millió forintba kerül a beruházás.

M. H.

Habis László és Sasvári Szilárd a keddi sajtótájékoztatón Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Csaknem nyolcszáz új egri munkahelyet teremtett az a beruházás, melynek nyomán az önkormányzat is jelentős infrastruktúra-fejlesztést vállalt, még 2017 nyarán módosították a városi szennyvíz fő-gyűjtőcsatorna nyomvonalát. A Heves Megyei Vízmű Zrt. által elvégzett, közel 200 millió forintos helyhatósági forrásból, 250 méteren megvalósított beavatkozásra azért volt szükség, mert a ZF Hungária Kft. új gyártócsarnokot épített.

Nettó több mint 250 millió forintból korszerűsítik azt a déli iparterületen lévő szennyvízrendszert, amely évtizedek óta folyamatosan romló állapotban volt, s ami a város szennyvizének a 90 százalékát kezeli. A témáról tartott helyszíni sajtótájékoztatón Habis László polgármester hangsúlyozta, az eredetinél sokkal jobb műszaki paraméterekkel valósul meg a beruházás a vezetéken.

– A korábbi fő-gyűjtőcsatornát kifejezetten az egri projekthez gyártott elemekkel építi újjá a kivitelező – tette hozzá. A projekt hosszú távra szavatolja az üzembiztonságot és a nyomvonal módosításával új, ipari beruházásokra alkalmas terület jön létre. Habis László elmondta, a kormányzattal folytatott sikeres tárgyalásoknak köszönhetően valósítható meg a déli iparterület újabb fejlesztése.

Habis László és Sasvári Szilárd a keddi sajtótájékoztatón Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A városnak ezen a részén jelenleg tartó munkáról szólva Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a fejlesztés a régi vasbeton csatorna és kötéseinek korróziója miatt is időszerű volt. A mostani beruházás ötven évig biztonságosan üzemel majd. A kivitelezést a magasan, fél méteren már megjelenő talajvíz miatt acél szádfalazással, hat méter hosszú lemezek földbe süllyesztésével végzik. Az elemeket öttonnás, vibrációs nyomófej segítségével tolják a talajba, így képeznek a víztől nagyrészt elzárt munkagödröt, amelybe négy méter mélyen helyezik el a csöveket. A 260 folyóméter hosszban elkészülő beruházás napi 24 órás felügyeletet igényel.

A kivitelezés augusztusig tart, ez alatt az idő alatt a szennyvízhálózat zavartalanul működik. A kritikus időszakokban, vagyis az élő csatornára kötéseknél nagy teljesítményű, átemelő szivattyúkkal biztosítják a folyamatos üzemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában