oktatás

2019.08.06. 14:00

A romákra hivatkozva lép vissza a főiskola Hatvanban

Visszalépett a városban történő működtetéstől az Innovációs Társadalomtudományi Főiskola, amelynek illetékesei azt állítják, hogy az őket ért támadások miatt döntöttek így.

Tari Ottó

Dr. Lestyán Balázs (balról) alpolgármester az együttműködés aláírásakor a főiskola előkészítő bizottságának vezetőjével, dr. Danyi Gyulával

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Az Innovációs Társadalomtudományi Főiskola (ITF) fenntartója, előkészítő bizottsága, valamint szakmai közössége az elmúlt pénteken késő este tette közzé Facebook-oldalán, miszerint az intézményt a jövőben más székhelyen és más környezetben kívánják nyilvántartásba vetetni, illetve működtetni, ezért kérelmet nyújtottak be a főiskola hatvani székhelyre, valamint működési helyre vonatkozó, már folyamatban lévő nyilvántartásba vételi eljárás azonnali felfüggesztésére.

Mint indoklásukban fogalmaznak, „bár súlyos szerződésszegésre nem került sor, azonban a szerződés teljesítésének feltételei ellehetetlenültek a szerződő felek önhibáján kívül, ezen szerződéssel ellentétes állapotra vonatkozó megszüntetésének határidő kitűzése indokolatlan. Ugyan mindkét fél mindent megtett a megállapodás érdekében, de ezek sajnos nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a szerződési feltételek teljesülhessenek.”

Dr. Lestyán Balázs (balról) alpolgármester az együttműködés aláírásakor a főiskola előkészítő bizottságának vezetőjével, dr. Danyi Gyulával Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Több érvet is felhoznak döntésük alátámasztására. Egyebek közt, hogy a kistérségi média egy része, valamint az „ehhez köthető politikai erő által kifejtett etikátlan, jogsértő és emberi értékeket mellőző tevékenysége” miatt kellett lépniük. Mindezt azonban nem fejtik ki bővebben.

Kifejtik viszont, hogy – idézzük – „támadás érte az intézmény hátrányos helyzetű, roma gyermekekre vonatkozó stratégiáját is, amely méltatlan Hatvan város és az ország roma (cigány) közösségére nézve, elutasítjuk a rasszizmus minden formáját! Sajnálatunkat fejezzük ki! A főiskolai célok elérését ezek a támadások gátolták, így közvetett formában, a támadások a roma és a hátrányos helyzetű embereket és családjaikat is érintették.”

Utóbbi állítás azért meglepő, mert korábban az intézmény városbeli működése kapcsán nem olvashattunk arról, hogy az ITF stratégiájában hátrányos helyzetű roma gyerekek képzése szerepel, s erről az együttműködés aláírásáról szóló tudósítás sem tesz említést. Az önkormányzat kommunikációs felületein és közzétett hivatalos dokumentumaiban szintén nem találtunk erre utaló információkat.

Tény ugyanakkor, hogy az ITF „bejelentkezését” sokan fenntartásokkal fogadták. Mint megírtuk, a korábbi híresztelésekkel ellentétben az önkormányzat nem alapított főiskolát, hanem csak helyet biztosított volna számára. Ehhez a képviselő-testület hozzájárult; alá is írták az együttműködési megállapodást, amely azonban nem azonos az alapítással. Utóbbihoz előbb az intézménynek akkreditálásra van szüksége, amely hosszabb folyamat. Az önkormányzat egyetlen okiraton sem szerepel alapítóként, mivel csak a feltételeket biztosította volna.

Kérdések, érdemi válaszok nélkül

A visszalépés indoklásában egy sajtóorgánum ténykedése is szerepel. Az említett médium tényfeltáró sorozatban igyekezett rávilágítani a főiskola működtetésének a hátterére. Az internetes portál szerkesztője ezzel kapcsolatban számos kérdést eljuttatott a főiskola vezetőjének, de közlése szerint egyikre sem kapott kielégítő választ.

Az újságíró a cégháló kapcsán felmerülő, valamint a főiskola vezetőjének a múltjában fellelhető szakmai és üzleti tevékenységekre vonatkozó felvetéseken túl többek között arra lett volna kíváncsi: „mi az oka, hogy az Ön sajtónyilatkozata szerint sem Veresegyházon, sem Dunakeszin nem talált támogatásra az Innovációs Társadalomtudományi Főiskola ötlete? Eljutottak-e ebben a két városban a témával egyáltalán a képviselő-testületig?” Továbbá megkérdezte azt is, hogy miért csak a hatvani képviselő-testület döntése után hívta személyes egyeztetésre a városvezetőket?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában