hagyomány

2019.08.25. 15:30

Áldást kértek a szőlőre, az abból készülő borra is a legnagyobb verpeléti ünnepen

Több száz látogatót vonzott a város legnagyobb éves rendezvénye, a Bor és Nóta Ünnepe szombaton. Az eseményt immár tizennegyedik alkalommal szervezték meg, sem borból, sem nótából nem volt hiány.

Süli K.

2019.08.24.

Fotó: Márkus Attila M-A

A programok sora délelőtt indult, a főzőcsapatok már idejekorán felsorakoztak, hogy délutánra elkészüljenek az ételek. Volt, ahol babgulyás rotyogott, míg más töltött káposztát kínált, de egész nap lehetett rétest enni, s különféle sülteket is. Ezzel párhozamosan hagyományőrző csoportok mutatkoztak be, a megye számos pontjáról érkeztek fellépők.

A legnagyobb érdeklődés ezúttal is a szüreti felvonulást övezte. A menet indulása előtt Farkas Sándor köszöntötte a megjelenteket. A polgármester úgy fogalmazott, ebben az időszakban a szőlőmunka nagy részét már elvégezték, a legtöbb termelő bizakodva várja, milyen lesz a termés. Hozzátette, tavasszal jó termésért fohászkodtak, s úgy tűnik, hogy a kérést meghallgatták az égiek. Ezért ideje, hogy hálát adjanak ezért, ezt a célt szolgálja a rendezvényük.

 

A városvezető szavai után Galó József áldotta meg a frissen szüretelt szőlőt. A plébános arról szólt, terménybetakarításkor, szüret idején mindig örvendezünk. Ilyenkor kötelességünk hálát adni Istennek a gondviseléséért. Azt kérte, adja Isten áldását a leszüretelt szőlőre, később az abból készülő borra is.

Az áldást követően rendőri felvezetéssel elindult a várva várt felvonulás. Ennek elején tucatnyi lovas haladt, akiket lovasfogatok követtek, a sort pedig a traktoros felvonulók zárták. Rengeteg helyi és vendég vett részt a menetben, s a polgármester is az egyik fogaton. A díszes menetet városszerte várták, sokan álltak ki a házak elé köszönteni a felvonulókat, akik lelkesen integetve, dalolva mondtak ezért köszönetet.

A délután hátralévő részében kihirdették a főzőverseny eredményeit, az ételekből természetesen kóstolni is lehetett. A színes programot a szintén közkedvelt nótaest zárta, melynek keretében fellépett többek között Bokor János, Nagy Anikó és Pándi Piroska is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában